Före 2016 års slut nominerade hela redaktionen på Högsta Växeln varsin bil. Det var en frisk blandning och kampen mellan de nominerade har varit tuff. Tävlingen avslutades nyligen och det är därför dags att dra undan ridån och presentera Årets Högsta Växeln-bil 2016 samt vinnarna i alla kategorier.

Läsarnas valåretshvbil2

I denna kategori vann Mazda MX-5 med en klar majoritet av rösterna. Inte så konstigt eftersom den helt enkelt är en fenomenal bil på många sätt och vis. Läs gärna om vår 1000-mil långa roadtrip genom Europa och mer om bilen i vår recension. På andra plats rullar senaste generationen Volvo in, S90 är en del av märkets start på en ny, lyxigare era. På en mycket jämn tredje- och fjärdeplats befinner sig Audi RS6 och BMW M2. Sist men inte minst finner vi Audi A4, en trevlig bil som inte riktigt stod sig mot resterande kandidater.

Sportbilårets hv sportbil

I årets sportbilskategori vann än en gång Mazda MX-5. Tätt efter har tysktillverkade modeller, inte helt oväntat, tagit upp större plats än Kalle Moraeus i dansbandsvärlden. BMW M2 har tillsammans med Audi RS6 lagt beslag på en delad andraplats.

Lyxbillyxbil

Förstaplatsen pryds av lyxbilarnas lyxigaste märke, Rolls-Royce och i detta fall modellen Dawn. Andraplatsen har ockuperats av Bentley Continental GT, medan syskonmodellen Flying Spur intressant nog hamnar sist på listan.

El-bil/hybridi3

Trots att miljön inte står allra högst upp på prioriteringslistan för någon på redaktionen är det intressant att se vad det gör med bilindustrin. I denna kategori tog elbilen BMW i3 segern, tätt följt av jätteklumpen Audi Q7 e-tron.

Kombikombi

Detta kan vara den viktigaste kategorin för de flesta svenskar eftersom vi i princip är beredda att offra våra egna barn för att få köra en kombi. Vinnaren är kanske inte helt oväntat svenskarnas nya bästa vän, Volvo V90. På andraplatsen kommer prestanda-kombin Audi RS6. Dessa två modeller har tillsammans fått mer än två tredjedelar av rösterna, något som vi på Högsta Växeln anser bådar gott inför framtida kombival på vägarna.

SUVsuv

Även i denna kategori märks det vilket som är svenskarnas favoritmärke. Volvo XC90 är klar vinnare och placerar sig över både BMW X6 M och Jaguar F-Pace. XC90 verkar trots allt ha vunnit flera priser än filmen Titanic har belönats Oscars.

Cabrioletcab

Med över 60 % av rösterna är det den återkommande vinnaren Mazda MX-5 som tar hem pokalen även i denna kategori. Tvåan i ledet är en klart mer ekonomiskt krävande bil, nämligen Rolls-Royce Dawn. Två bilar som klassas som samma typ, cabriolet, men som är helt olika varandra på många områden.

Hot-hatchrs3

Den jämnaste kategorin av de alla. En hård match utspelade sig mellan de fyra kandidaterna där Audi RS3 till slut tog sig segrande ur striden, dock med hela startfältet tätt bakom sig. Kanske var det RS3:ans extra hästkrafter jämfört med de andra som knuffade den till toppen?

Vi på redaktionen vill passa på att tacka alla som har varit med och medverkat i omröstningen. Till alla er som är missnöjda med resultatet, ta det bara lugnt, det kommer med stor säkerhet fler omröstningar i framtiden. Vi vill även gratulera MX-5 för att ha tagit hem förstaplatsen i alla kategorier den nominerades i. Ett starkt bevis på att Mazda MX-5 är en utomordentligt briljant bil!

Hälsningar,
Högsta Växeln-redaktionen14125655_1783466881942785_4217448470998517300_o

Redaktör och B-fotograf. Näst yngst på redaktionen och bäst på att köra fel. Ring för hämtning vid Stockholms stadshus och jag hittas kort därefter strax utanför Västerås på väg åt fel håll. Har en speciell förkärlek till bilar med gedigen kvalitet.