Test: Ford Mustang Mach-E

Ford Mustang Mach-E AWD Long Range (2021)
Motor: 2 elmotorer, 351 hästkrafter, 580 newtonmeter
Kraftöverföring: Enstegad växellåda, fyrhjulsdrift.
Acceleration 0–100 km/h: 5,1 sekunder
Toppfart: 180 km/h
Elektrisk räckvidd: 540 km
Vikt: 2182 kg
Mått (längd/bredd/höjd): 4713/1881/1625mm
Pris: ca 584 900 SEK (RWD Standard Range), testbil ca 782 700 SEK

Jag läste någonstans att Ford Mustang Mach-E i dag säljer bättre än vanliga Mustang. Nu står det okuvade modellnamnet således mer för from anpassning till samhället än för rebellisk trots däremot. Borde inte detta vara förbjudet under kulturparagraf kulturell appropriering? Som ni förstår motsätter jag mig namnvalet. Ford hade ju nog med vett att döpa sin elektriska F-150 till Lightning; varför inte väcka liv i det annars döda och med elektricitet nära förknippade modellnamnet Thunderbird för sin sportiga elstadsjeep? Nåväl, nästa elbil kanske får heta så. Funderar du på att köpa en Mach-E har du sannolikt redan förlikat dig med namnet, och vill veta om själva bilen är något att ha. Låt oss lägga i Högsta Växeln och ta reda på det!

Kollar man på prislappen är det uppenbart att Ford huvudsakligen ämnar konkurrera med sin amerikanska kollega, Tesla. Det kanske också förklarar varför man var så angelägna om att skapa hallå redan vid dopet. Samtidigt känns det som något man bara gör om man inte riktigt vågar tro på sin förmåga att faktiskt bygga en bra bil, alternativt insikten om att namnet Ford allena inte är förenligt med ett grundpris om knappa 600 000 kronor.

Konkurrenter
Audi e-tron
BMW iX3
Jaguar I-Pace
Mercedes EQC 400
Polestar 2
Volkswagen ID.4 GTX
Skoda Enyaq
Tesla Model X

Väl inne i bilen konstaterar jag snabbt att byggkvaliteten inte bara slår andra Ford-modeller på fingrarna, utan också ovan nämnda huvudkonkurrent. Materialvalen får Mach-E att för det mesta göra skäl för sin prislapp. Undantaget är det fysiska volymvredet (som märkligt nog har placerats mitt på touchskärmen). Det är plastigt och känns billigt.

Infotainmentsystemet är det nya Sync 4, som introduceras i och med den här modellen. Precis som prislappen är den enorma skärmen en påminnelse om att det är Teslas kunder man har siktet inställt på. Skillnaden är att Teslas infotainmentsystem är intuitivt medan Fords är motsatsen.

Det finns två ”hemknappar” och lika många undermenyer som det finns svenskättlingar i Syddakota. Måhända att det finns någon logik bakom utformningen, men den är i sådana fall för svåridentifierad för att lösningen ska vara helt försvarbar. I stället för att använda Sync 4 kan man som tur är använda sig av Android Auto eller Apple Carplay för många av vardagens ärenden.

Hur är komforten då? Ganska bra. Sätena är bekväma både fram och bak. I baksätet har man dessutom massor av benutrymme tack vare bilens långa hjulbas. Väl ute på vägen gör sig namnet likförbannat påmint igen. För att köregenskaperna ska vara sportiga har Mach-E fått rejält hård fjädring som gör den stötig över ojämnheter. Sätena fångar upp mycket, och man får tacka gudarna för att fälgarna inte är större än 19 tum. Den bakhjulsdrivna varianten har snäppet mindre hjul. Det här sportiga känns ganska poänglöst, eftersom ingen SUV egentligen är särskilt sportig. Mach-E är inget undantag, bara för att den känns spänstigare än exempelvis en Volkswagen ID.4.

Ett annat minus som följer av Mustang-epitetet är karossformen. Den coupélikt sluttande aktern inkräktar på lastutrymmet, som till och med är aningen mindre än det i en Polestar 2. Man kan fråga sig varför baksätet ska vara så rymligt om de som ska sitta där ändå inte kan ha med sig något.

Lastutrymmet fram är väldigt litet och dessutom indelat i sektioner. Det är bra för frakt av matkassar, men minskar flexibiliteten. Avdelningsprylen torde i och för sig gå att avlägsna med lite pillande, för annars vore det konstigt att bilen har den (i USA) obligatoriska fly från en kidnappare-knappen. Frunkens främsta attribut är att den har en propp i botten, precis som den så kallade Megaboxen under bagageutrymmet i Ford Puma, som gör att man enkelt kan tvätta ur den.

För- och nackdelar

+ Materialval
+ Sittutrymme
+ Android Auto & Apple Carplay

– Pris
– Lastutrymme
– Infotainmentsystem

Huruvida den är praktisk eller inte är emellertid inte vad som kommer att avgöra hur det går för Mach-E. Den stora vattendelaren lär i stället bli exteriören. Det är en sak att den är helt olik alla Mustanger vi någonsin sett hittills – men jag blev uppriktigt sagt förvånad när jag fick reda på att somliga i min omgivning faktiskt tycker att den är snygg. Nu är inte jag något stort fan av SUV-coupéer över lag, men enligt min mening har just Mach-E en exteriör som bara är snygg i jämförelse med den snigelliknande Tesla Model X.

Proportionerna gränsar till förargelseväckande. Den långa hjulbasen gör som sagt att baksätespassagerarna kan sträcka på sig, men i kombination med den korta ”motorhuven”, den höga taklinjen och den sluttande aktern ser bilen ut som hej kom och hjälp mig. Inte hjälper det att fronten och bakljusen är så tydligt inspirerade av den riktiga Mustangen.

Smaken är likväl som baken, och råkar man vara en av de som gillar hur Mach-E ser ut är det mycket möjligt att man kan leva med dess mer objektiva brister. Mach-E-köparen kommer att vilja sticka ut. Vad gör det då att bagageutrymmet är för litet och att infotainmentsystemet är en labyrint? Det här är ett köpbeslut som fattas med hjärtat snarare än med hjärnan och på den punkten gör faktiskt Ford Mustang Mach-E rätt för sitt namn.

Bygg din egen Ford Mustang Mach-E här!

Betyg

Helhet:
Total poäng: 3.0

Sammanfattning

På det stora hela är Ford Mustang Mach-E en schysst elbil. Den har fullgod räckvidd, underhållande köregenskaper och en kvalitetskänsla som matchar prislappen. Betyget hålls nere av att den försöker vara både slank sportbil och rymlig familjebil på samma gång, något som mest får den att framstå som en överviktig taxi med taskigt bagageutrymme.