Audi A5 Cabriolet S-line 2.0 TFSI quattro S tronic
Motor:
2-liters, fyrcylindrig, bensin, 252 hk, 370 Nm
Kraftöverföring:
7-stegad dubbelkopplingslåda, fyrhjulsdrift
Acceleration
0-100 km/h: 6,3 sekunder
Toppfart:
250 km/h
Vikt:
1785 kg
Mått (längd/höjd/bredd): 4673/1383/2029 mm
Pris:
514 000 SEK (Testbil cirka 721 800 SEK, se testbilens specifikation här)

Förra året nominerade jag Audi A4 till Högsta Växelns årliga pris. Bilen hade allt och lite till – förutom lust och passion. Med lite inlevelse kunde man nästan känna den strama slipsknut som bilens skapare antagligen bär till sin pyjamas. Med detta i åtanke är det inte konstigt att det fullständigt spratt i brallan på mig när jag stod på Volkswagen-gruppens farstutröskel en solig måndagsmorgon i juli för att kvittera ut nya A5 Cabriolet. I grund och botten är bilen nämligen en Audi A4 med färre dörrar, en uppfällbar tygbit till tak och högre prislapp. Kanske kan lite vind i håret addera den lustfyllda känsla som ekvationen fram tills nu har saknat?

Till en början kan vi konstatera att det är näst intill omöjligt att hitta några konkreta fel i nya A5 cabriolet. Dörrarna är lite för otympliga för att man ska kunna ta sig ut graciöst på en trång parkeringsplats, styrningen känns aldrig helt rätt och ibland kan man tycka att mittenfacket kunde ha varit snäppet större. Där tar den objektiva kritiken slut. Inte ens ett knippe bratwurst eller självaste Oktoberfesten skulle kunna mäta sig med den tyskhet som råder. Varenda detalj är genomarbetad till tusen.

Se även:
BMW M4 cabriolet
Range Rover Evoque Cabriolet
Audi A3 Cabriolet
Audi S5
Audi A5

Jag gillade aldrig designen på föregående generations A5 Coupé. C-stolpen förstörde den annars så slanka profil en coupé borde ha (titta bara på Mercedes C-klass!). Detta fördes till viss del även över till den nya generationen, men med nya A5 Cabriolet har Audi lyckligtvis gjort stordåd. Bilen är minst lika elegant som C-klass cabriolet, möjligtvis snäppet snyggare. Med taket nere drar bilen till sig många avundsjuka blickar med hjälp av sin glassiga karaktär. Detsamma gäller för den fantastiska interiören som förbipasserande kan få en skymt av om du har taket nere. Audi sopar helt enkelt banan med konkurrenterna när det kommer till teknikspäckad förarmiljö och smakfull design.

Jag vet att det låter helt otroligt, men inte ens med taket nerfällt lyckas nya Audi A5 Cabriolet ge mig fjärilar i magen. Allt är fortfarande lika underhållande som böldpest. Deppigt. Grått. Med det sagt går det fortfarande att njuta av bilen. Nya Audi A5 Cabriolet handlar inte om fart och fläkt. Elegans är snarare ledordet. Fäll ner taket, luta dig bakåt och glassa som den pensionerade finansman du troligtvis är om du äger bilen. Du behöver nämligen både vara själlös och rik för att ha lust och råd med nya A5 Cabriolet. Vår testbil hade utrustning för nästan 200 000 kronor, och då ingick inte ens en backkamera!

Den fyrcylindriga bensinmotorn på 252 hästkrafter har vi sett förut (läs mer om det här). I skrivande stund går den inte att beställa på grund av en miss i någon formalitet i bränsleförbrukningsdeklarationen (gissningsvis har någon stackare i Ingolstadt fått sin livs största utskällning). Jag råder dig starkt att invänta dess återkomst till beställningslistorna. En bil som denna förtjänar verkligen den karaktär som en rivig bensinmotor ger. För att inte göra några sportiga anspråk är drivlinan förvånansvärt livlig. Om man hanterar den rätt kan man skapa en roingivande ljudkuliss vid uppväxlingar.

Nya Audi A5 cabriolet är det perfekta substitutet för dig som inte har råd med en Bentley Continental GTC eller Rolls-Royce Dawn. Nej, seså, skäms inte nu. Det ligger ingen skam i att behöva nöja sig med en Audi. Nya A5 Cabriolet är nämligen en fenomenal bil för dig som tycker att Jaguar F-Type och Porsche 718 Boxster är till för adrenalinstinna ungjävlar utan vett i skallen – och det är precis det som Audi A5 Cabriolet borde vara. Det finns andra tillverkare som gör action bättre. Volkswagens premiummärke gör helt enkelt rätt i att klä på sig Keira Knightleys aftonklänning istället för Tarzans djungelbrallor – det här är precis hur en Audi-cabriolet borde vara.

BETYG
Helhetsintryck
Tidigare medarbetare på Högsta Växeln.