BMW: ”Det är slutet” för manuella växellådor

För varje år som går finns det allt färre bilar tillgängliga med manuell växellåda. Ett märke som fortfarande erbjuder alternativet är BMW, men nu verkar det som att så inte kommer att vara fallet länge till.

Frank Weber, utvecklingschef på BMW, har berättat i en intervju med italienska Quattroroute att ”det är slutet” för märkets manuella växellådor.

BMW
Tyskarna menar på att efterfrågan på deras manuella bilar har minskat. (Foto: BMW)

En fråga om efterfrågan

Anledningen är egentligen ganska enkel – efterfrågan på manuella lådor är inte tillräckligt hög för att motivera utvecklingskostnaderna.

I dagsläget erbjuder BMW manuella växellådor i sina instegsmodeller som exempelvis BMW 118i.

Utöver det kan man få ro genom sina egna växlar i vissa prestandamodeller som M2, M3, och M4.

BMW är ganska så ensamma

Konkurrenter som Audi och Mercedes har redan plockat bort manuella växellådor ur utbudet och BMW är ett av få märken som är kvar i segmentet för manuella premiumbilar.

Även Porsche har en rad modeller med manuell växellåda, något de kommer att stå fast vid åtminstone så länge det nuvarande utbudet av sportbilar erbjuds, vilket kan tolkas på flera olika sätt.

Du måste köpa en nu

Frank Weber konkretiserade inte exakt när växellådan försvinner, men det sägs vara tämligen snart.

”Om du vill ha en manuell M-bil, måste du köpa den nu. Det rör sig absolut om roliga produkter, men i ärlighetens namn blir volymerna mindre och mindre så det finns ingen idé att fortsätta utvecklingen” berättar han i intervjun med Quattroroute.

Med det sagt är inte efterfrågan helt död, utan i USA stod modellerna M3/M4 för 20 procent av försäljningen.

I fallet BMW M2 var hälften av de sålda bilarna försedda med manuell växellåda.

Att några enstaka nischmodeller sägs med manuell växellåda är emellertid inte nog för att hålla den utdöende växellådstypen levande.