McMurtry Spéirling är snabbast uppför backen 

Under den gångna helgen har Goodwood Festival of Speed gått av stapeln. Högsta Växeln var givetvis på plats för att ta tempen på det spektakulära evenemanget. Under söndagen var det relativt nystartade bilmärket McMurtry Automotive på plats med sin spektakulära skapelse vid namn Spéirling

Namnet hämtar inspiration från det irländska språkets namn för åska. Det irländska arvet gör sig bland annat påmint genom att grundaren David McMurtry kommer därifrån. Föraren vid namn Max Chilton kommer däremot inte från Irland utan från grannen i öst, England. Chilton  har en lång bakgrund som racerförare inom bland annat F1 och IndyCar. Det är med andra ord ingen lekman som rattade rekordbilen.  

Den elektriska prototypbilen Spéirling är extrem ur exakt alla perspektiv förutom möjligtvis dess räckviddssiffra och topphastighet som anges kring 48 mil och 241 kilometer per timme. Acceleration, maximala krafter och framförallt marktryck är i en klass för sig. Vad sägs om 0 till 100 på 1,5 sekunder, upp till 3G i kurvorna och hisnande 2 000 kilogram i marktryck vid stillastående. 

I vanliga fall krävs det mängder av gigantiska vingar och höga hastigheter för att uppnå motsvarande siffror men så jobbar inte Spéirling. Istället använder sig bilen av fläktar som suger fast bilen mot underlaget likt den legendariska F1-bilen Brabham BT46B som tävlade på Anderstorp 1978.

Enligt uppgifter vankas en produktionsmodell av Spéirling eftersom efterfrågan är hög på en elektrisk supersportbil. Vi på redaktionen ser redan nu fram emot en provkörning. Tills dess får vi dock njuta av att se bilen flyga uppför 1 890 meter långa banan på rekordtiden 39,08 sekunder.