Polestar 5 visas upp på Goodwood

Goodwood Festival of Speed tillhör en av många biltillverkares favoriter när det kommer till lanseringar eller andra uppvisningar av det hetaste från fabriken. I Polestars fall är det blivande Polestar 5 som visas upp på Goodwood, där Högsta Växeln naturligtvis är på plats.

Polestar har knådat degen som var Polestar Precept, en konceptbil med en mycket uppskattad design, vilken nu har gett upphov till den första prototypen. Tillverkare gör prototyper i utvecklingssyfte innan modellen dyker upp i bilhallarna. 

Arbetet kommer att resultera i Polestar 5 om ett par år enligt tillverkaren. Då kan vi förvänta oss en Polestar byggd från grunden upp, utvecklad för att vara en renodlad elbil. Polestar 1 var en pluggis, när en riktig Polestar (enligt dem själva) ska vara helt eldriven. Polestar 2 delade plattform med exempelvis Lynk & Co 01 som inte är en ren elbil.

Här i hemlandet utvecklar man drivlinan. Målsättningen är att ett 800V-system med en motor på vardera axel ska bjuda på 884 hästar. I Goodwood-festivalens hemland utvecklar man plattformen och ett chassi som ska bjuda på fina köregenskaper.

Vill man få en inblick i hur processen från konceptbil till prototyp har gått till kan man vända sig till deras egna dokumentärserie på YouTube. Vi på redaktionen ser fram emot att få följa utvecklingen framöver.