Test: Mercedes-Benz GLC 220 d

Mercedes-Benz GLC 220 d 4MATIC SUV (2020)
Motor: 2,0 liter, fyra cylindrar, diesel, 194 hästkrafter, 400 newtonmeter
Kraftöverföring: 9-växlad automatlåda, fyrhjulsdrift
Acceleration 0–100 km/h: 7,9 sekunder
Toppfart: 215 km/h
Vikt: 1805 kg
Mått (längd/bredd/höjd): 4683/1930/1664 mm
Pris: från 452 900 SEK (testbil ca 636 500 SEK, se testbilens specifikation här)

Mycket har hänt sedan Mercedes presenterade nuvarande generationens GLC år 2015 som en ersättare till tidigare GLK. Audi har släppt en ny Q5, Volvo har gjort sin XC60 tillräckligt lyxig för att kunna konkurrera i den stora ligan på riktigt, BMW har börjat sälja en helt ny X3, Jaguar lanserade sin F-Pace och Alfa Romeo gjorde en lysande SUV-debut med Stelvio (som blev årets Högsta Växeln-bil förra året). Under tiden har GLC hunnit bli både gammal och grå, och därför har nu Mercedes valt att ge sin mellanstora premium-SUV den välbehövliga uppfräschningen som den länge förtjänat. Har uppdaterade GLC det som krävs för att sticka ut i det hårt konkurrensutsatta segmentet? Låt oss lägga i Högsta Växeln och ta reda på det!

På utsidan stoltserar GLC med nya lyktor, men i övrigt är det mesta sig likt. Bilen ger ett moget och värdigt intryck. Ingen mellanchef skulle någonsin bli ifrågasatt om han anlände i ett åk som det här! Lägg dock märke till testbilens instegslister (tillval), som varken är särskilt snygga eller praktiska. Det blir närmast omöjligt att hoppa ut eller in i bilen utan att lorta ner sina byxor, och bilen är inte så hög att det faktiskt behövs för att förenkla insteget.

Den största uppdateringen återfinns i interiören. Förutom en del nya designval har bilen, precis som uppdaterade C-klass, fått det senaste infotainmentsystemet. Systemet kallas MBUX och är precis lika briljant i Mercedes-Benz GLC 220 d som det var i A-klass och GLE. Vad som kanske är ännu viktigare är hur systemet påverkar upplevelsen av interiören. Från att ha sett ut som en föråldrad dinosaurie till att vara en av branschens mest högteknologiska upplevelser – vilken skillnad! Dessutom är skärmarna urläckra rent estetiskt. GLC har blivit långt mycket trevligare att vistas i. För ett mer utförligt utlåtande om själva systemet kan du läsa något av våra tidigare tester.

Konkurrenter
BMW X3
Audi Q5
Alfa Romeo Stelvio
Volvo XC60
Jaguar F-Pace
Porsche Macan

Bortsett från tekniken ser interiören ut som tidigare – rasande elegant! Designen är vacker, genomtänkt och praktisk ända in på detaljnivå (titta bara på de makalöst snygga högtalargrillarna på bilden nedan). Även kvaliteten är på absolut toppnivå, inte minst ratten som med sina extremt välskapade växelpaddlar av metall är en av de absolut bästa i branschen just nu. Vidare är den dörrplacerade elektriska stolsinställningen lika briljant som den alltid varit. Den enda anmärkningen jag egentligen har är att baksätets benutrymme gärna hade fått vara aningen större.

För 9 800 kr är ljudsystemet från Burmester ett riktigt prisvärt tillval. Ljudet är dock inte lika grymt som det i Audi Q5, vars högtalarsystem är signerat Bang & Olufsen.

Även drivlinorna har fått sig en uppdatering, men främst till namnet. Testbilens 220 d-motor är den samma som tidigare 250 d. Mängden kraft som finns till förfogande – 194 friska hästar – är allt du behöver, varken mer eller mindre. Den mindre dieselmotorn som finns tillgänglig hade jag nog dock undvikit. Det här är en stor och tung premium-SUV som förtjänar en drivlina som inte begränsar dess framtoning, och Mercedes-Benz GLC 220 d uppfyller nätt och jämnt den kravspecifikationen. Under testperioden snittade motorn strax under 0,7 liter per mil, vilket får anses vara ett godkänt men föga imponerande resultat.

Drivlinans största problem är att den varken är lika skarp eller responsiv som konkurrenterna. Den största boven bakom detta torde vara växellådan och dess programmering. Enheten, som är en nio-stegad historia utvecklad av Mercedes själva, är inte lika smidig och säker som den åtta-stegade ZF-lådan de flesta av konkurrenterna använder. Främst är det vid acceleration som det märks, där lådan får hela drivlinan att kännas lika seg som underkokt fransyska. Synd. GLC får åtminstone pluspoäng för smidig rattmonterad växelspak – när du provat en gång kommer du aldrig att vilja använda något annat igen.

Du kan få flera olika mönster i grillen på GLC. Denna variant, med små punkter i ett rutnät som är en del av AMG Line-paketet, är nog den snyggaste.

Växellådans dröjsamhet är dock bara en av faktorerna som får GLC att kännas som en seg, tung degklump på vägen. Chassit känns helt klart långt mindre skarpt än konkurrenternas. Allt från styrning till fjädring verkar ha en viss fördröjning i sig. Mercedes fokus ligger på komfort med GLC, vilket jag i och för sig uppskattar, men genomförandet av den filosofin är inte övertygande i alla avseenden. Visst, jag gillar den mjuka fjädringen och väghållningen, men måste man verkligen ha så långsam och oprecis styrning på en premium-SUV? Dessutom är ljudnivån inne i kupén förvånansvärt hög.

Uppdaterade Mercedes-Benz GLC 220d är nu en långt mer modern bil som återfått en del av sin konkurrenskraft. Den som blint går till närmaste Mercedes-handlare och öppnar plånboken utan att ha provkört konkurrenterna begår dock ett misstag. Det finns personer som kommer att föredra GLC tack vare dess kombination av komfort, design och teknik, men jag är övertygad om att fler av dem som för några år sedan hade valt GLC idag skulle vara lyckligare med någon av konkurrenternas erbjudanden. Det bör här även noteras att Mercedes inte blivit sämre på att ta betalt för sina produkter. Vår testbil gick lös på hutlösa 636 500 kronor, men då var den också fullsmetad med tillval. I och för sig har konkurrenterna knappast blivit billigare heller…

Betyg

Exteriör:
Interiör :
Körglädje:
Valuta för pengarna:
Relativ praktikalitet :
Ha-begär:
Relativ prestanda:
Teknik:
Motorljud:
Komfort:
Total poäng: 3.4

Sammanfattning

Uppdaterade GLC är i stort sig lik sedan tidigare, men istället för att kännas som en gamling som hamnat efter är den nu tillbaka i jämnhöjd med konkurrenterna sett till modernitet. Det är framförallt interiören som gör skillnaden – tekniklyftet är enormt jämfört med föregångaren. Tyvärr lämnar drivlinan och chassi en del att önska.