Test: Volkswagen Tayron provkörd – flera steg i rätt riktning
Volkswagen håller på att effektivisera sitt modellutbud, vilket innebär att nischmodeller försvinner medan det satas febrilt på volymmodeller. Låt oss lägga i Högsta Växeln och provköra nya Volkswagen Tayron i Nice.
Vid första anblick kan man tro att Tayron inte är mer än en sjusitsig Tiguan, men faktum är att tyskarna har lagt mer krut på modellen än så – även om den kallas för Tiguan L i USA.
Och innan du undrar: nej, den europeiska varianten av Tayron har ingenting att göra med modellen med samma namn i Kina. Nya Tayron tillverkas i Wolfsburg och är utvecklad för den europeiska marknaden.

Foto: Volkswagen
En premiumbetonad tysk
Tayron placerar sig mellan Tiguan och Touareg i Volkswagens utbud. Namnet är en portmanteau av ”Tiger” och ”iron” (järn på engelska).
Modellen är tänkt att erbjuda en högre premiumkänsla än lillebror Tiguan och lånar därför vissa inslag från storebror Touareg, Volkswagens flaggskeppsmodell.
Det märks genom träpaneler i interiören, en genomgående hög kvalitetskänsla, akustikglas och ett fokus på att skapa en storbilskänsla.
Man möts även av en digital instrumentpanel och en infotainmentskärm som är mellan 12,9 och 15 tum beroende på utförande. Dessutom har ratten fysiska knappar, och det finns gott om faktiska vred och reglage att använda.
Volkswagen har skrotat sina touchknappar – en förändring som debuterade på nya Passat – och insett att man inte alltid måste uppfinna hjulet på nytt.
Exteriört ser Tayron ut som en större Tiguan, medan dess profil har inslag av tvillingen Škoda Kodiaq. Med en längd på nästan fem meter känns den bestämt amerikansk i sin framtoning.
Baktill påminner baklyktorna om Volkswagens elektriska ID-modeller, vilket även fronten indikerar – ett steg i märkets ambition att sudda ut gränserna mellan fossil- och elbilar.

En familjefraktare
Nya Tayron kan fås med upp till sju säten, beroende på utförande, och erbjuds med en rad drivlinor.
Baksätet är rymligt och med sju säten uppfällda har man upp till 345 liters bagageutrymme. Med fem säten är samma siffra imponerande 850 liter.
På plats i Frankrike provkörde jag båda laddhybriderna, den fyrhjulsdrivna dieseln och den starkare bensinmotorn. Något som är gemensamt för samtliga versioner är en raffinerad fjädring, även om den var något hårdare än förväntat.
Ljudnivån i kupén är mycket låg, även i höga hastigheter, även om visst vindljud sipprar in till följd av de enorma ytterbackspeglarna.
Styrningen är lätt men ganska livlös, och likt alla MQB-bilar är väghållningen bestämt förutsägbar. Det innebär att man kan köra snabbare än man någonsin kommer behöva på landsväg, samtidigt som det är lätt att känna när man närmar sig gränsen.

Volkswagen Tayron som laddhybrid
Tayron erbjuds i två laddhybridutföranden. Instegsvarianten har en elektrisk räckvidd på upp till 126 kilometer och en systemeffekt på 204 hästkrafter.
Den kraftfullare versionen har i stället 272 hästkrafter, tack vare en starkare bensinmotor, och en elektrisk räckvidd på 117 kilometer.
Enligt Volkswagen gör det Tayron till ”en elbil för vardagen” och räckvidden tillgodoser 99 procent av kunders dagliga behov.
Båda laddhybriderna är dock framhjulsdrivna och kan inte fås med sju säten. Körmässigt är skillnaden mellan de två varianterna marginell, vilket gör att instegsmodellen framstår som det smartare valet.
Även Volkswagen verkar resonera så – de räknar med en försäljningsfördelning på 70:30 till instegsmodellens fördel.
Vid full gas reagerar växellådan med viss tvekan, och Tayron känns tydligt framhjulsdriven, vilket inkräktar något på suv-känslan. Däremot sker övergången mellan el- och fossildrift sömlöst, och som laddhybrid gör sig modellen väl.

Volkswagen Tayron som diesel
Den enda dieselversionen som kommer till Sverige är fyrhjulsdriven och har 204 hästkrafter. Motorn är tyst, upplevs som raffinerad och har låg förbrukning.
Vid fullt gaspådrag prioriterar drivlinan framhjulen, men det är väntat för MQB-plattformen.
Dragvikten ligger på upp till 2 800 kilogram, och bilen säljs endast med fyrhjulsdrift i Sverige.
Den åttastegade dubbelkopplingslådan växlar mjukt och metodiskt. Däremot är gasresponsen i komfortläget något trög, men Tayron är heller ingen suv som inbjuder till sportig körning.

Volkswagen Tayron som bensinare
Den kraftfullaste bensinmotorn har 265 hästkrafter och är samma motor som sitter i Golf GTI.
Kraften fördelas via en åttastegad dubbelkopplingslåda till alla fyra hjul, och Tayron med 265 hästkrafter är förvånansvärt snabb. Motorn har dessutom en trevlig karaktär som bidrar till körglädjen.
Till Sverige kommer även en framhjulsdriven bensinvariant med 150 hästkrafter, som är instegsmodellen för Tayron. Vi fick dock inte möjlighet att provköra den i Frankrike.

Volkswagen Tayron är familjens bästa vän
Nya Volkswagen Tayron är ännu ett steg i märkets strategi att effektivisera modellutbudet och endast fokusera på sina ”kärnprodukter”, för att citera märkets vd Thomas Schäfer.
Modellen levererar precis det man förväntar sig av en familjesuv från Volkswagen – hög praktikalitet, en trevlig körupplevelse och genomtänkta detaljer.
Resultatet är en mer premiumbetonad pjäs än väntat, och jämfört med föregångaren Tiguan Allspace är Tayron mer unikt paketerad.
Laddhybridens imponerande elektriska räckvidd kompenserar till viss del för avsaknaden av fyrhjulsdrift och en tredje sätesrad, men en kombination av alla tre hade varit optimalt. Dieseln imponerar och är ett givet val för långmilare.
Bensinmotorn bidrar till premiumkänslan, särskilt i 265-hästarsutförandet.
Efter några år med strategiska snedsteg och tveksamma ingenjörslösningar visar Tayron att Volkswagens ingenjörer satt på sig hårdhandskarna. Resultatet är en familjefraktare som känns genomtänkt och välbyggd.
I skrivande stund har 1 200 kunder redan lagt en beställning, och med tanke på Kodiaqs framgång kan Tayron bli en viktig pusselbit i Volkswagens väg tillbaka till sin forna glans. Stämningen i Wolfsburg bör vara god.

Volkswagen Tayron 2.0 TDI 4MOTION (2025)
Motor: 2-liters fyra, diesel, 193 hästkrafter, 400 newtonmeter
Kraftöverföring: 7-stegad dubbelkopplingslåda, fyrhjulsdrift
Acceleration 0–100 km/h: 8,0 sekunder
Toppfart: 221 km/h
Vikt: 1 868 kg
Mått (längd/bredd/höjd): 4792/1853/1666 mm
Pris: Från 499 900 SEK
Volkswagen Tayron 2.0 TSI 4MOTION (2025)
Motor: 2-liters fyra, bensin, 265 hästkrafter, 400 newtonmeter
Kraftöverföring: 7-stegad dubbelkopplingslåda, fyrhjulsdrift
Acceleration 0–100 km/h: 6,1 sekunder
Toppfart: 240 km/h
Vikt: 1 826 kg
Mått (längd/bredd/höjd): 4792/1853/1666 mm
Pris: Från 582 900 SEK
Volkswagen Tayron 1.5 eHybrid (2025)
Motor: 2-liters fyra, bensin/el, 204 hästkrafter, 350 newtonmeter
Kraftöverföring: 6-stegad dubbelkopplingslåda, framhjulsdrift
Acceleration 0–100 km/h: 8,6 sekunder
Toppfart: 210 km/h
Elektrisk räckvidd: 119 km
Vikt: 1 978 kg
Mått (längd/bredd/höjd): 4792/1853/1666 mm
Pris: Från 542 900 SEK
Volkswagen Tayron
Volkswagen Tayron känns som en genomtänkt produkt och man får känslan av att tyskarna börjar hitta tillbaka till sina rötter.