Med Tom Kristensen i Åre: Vi testar Audi Driving Experience på is
I 40 år har Audi Sverige anordnat körupplevelser för att utveckla särskilt intresserade kunder i hur man kör säkert och snabbt när friktionen är närmast obefintlig. Häng med när vi drar till Åre för att lägga i Högsta Växeln på sjön Liten strax utanför Åre.
Redan när man landar med flygplanet på Östersunds flygplats är det påtagligt att Audi satsar på en stark närvaro i den jämtländska fjällen. En stor skylt förkunnar att Åre är “Home of Quattro” för alla ankommande resenärer.
Utanför flygplatsen väntar en lång rad av det tyska märkets senaste – och kanske viktigaste – lansering på länge: Audi A6 e-tron, i det här fallet i den bakhjulsdrivna Performance-versionen.
Ice Driving-äventyret inleder med att vi ska ta oss till den närmast bottenfrusna Gulåviken som är en del av sjön Liten som via anslutningar sträcker sig hela vägen från Järpen till Östersund.


Foto: Audi
Audi i vinterskrud
Med tanke på Audis ambition att betona traktens adekvata miljö för Quattro-bilar är det därför lite motsägelsefullt att vi därför inleder i den bakhjulsdrivna A6 Performance-modellen.
Bakhjulsdrivningen visar sig däremot inte vara något problem för framkomligheten, och bilens uppträdande avslöjar inte med lätthet att den enbart driver på ett hjulpar.
Det märks att PPE-plattformen, som bilen bygger på, har blixtsnabba sensorer för trots att man fullkomligt planterar högerfoten i gaspedalens ändläge visar inte hjulen en tillstymmelse till att vilja rotera snabbare än friktionen tillåter.
Accelerationen blir visserligen lidande men det är få bakhjulsdrivna elbilar som är så klippstabila på svenska vintervägar.
Dessutom är fjädringskomforten föredömlig där luftfjädringen medför att man kan ställa hårdheten som man behagar. Lägg därtill en imponerande låg ljudnivå så har man ett trevligt paket för fjällresan.

Finska specialdäck
Nåväl, när vi nådde fram till Gulåviken var det dags att ställa de bakhjulsdrivna A6:orna åt sidan för att testa det vassaste Ingolstadt kan bjuda på när det kommer till prestanda på is.
För att ge ett uppträdande så likt som det man upplever som förare på en vanlig vinterdäck har Audi utrustat bilarna med speciella däck från finska Lappi.
Det innebär att däcken har ungefär 3 gånger så många dubb som ett vanligt dubbdäck. Dessutom sticker dubbarna ut cirka 2,5 millimeter vilket är ungefär 50 procent mer vilket också bidrar till att öka greppet.
Likheten i hur bilarna uppträder med vanlig vinterväg bidrar till att upplevelsen är ett föredömligt sätt att utveckla sin förmåga att framföra bilar under utmanande förhållanden men utan risk att någon eller någonting skadas.
Det gör att man verkligen vågar ta ut svängarna, bokstavligt talat, så mycket att jag vid flera tillfällen snurrade runt när sladdvinkeln blev så stor att jag inte lyckades häva den.
Men att delta i Audis Ice Driving Experience handlar om mer än att bara lära sig bli en bättre förare – det handlar såklart också om att ha vansinnigt roligt med bilar som är byggda just för det ändamålet.

Audi RS 3 är ett råbarkat rallyjärn
Den bil som kanske bäst motsvarar beskrivningen av de som är på plats är den nyligen uppdaterade Audi RS 3.
Visserligen är uppdateringen inte särskilt omvälvande, men den förbättrar bilens beteende under riktigt hård körning för att motverka understyrning.
Förbättringarna är så pass omfattande att den uppdaterade versionen är hela sju sekunder snabbare runt nordslingan på Nürburgring.
Det är med andra ord perfekt när man kör på is. Understyrning rakt ut i snövallarna är något man vill undvika till varje pris – det är både långsamt och ser inte särskilt spektakulärt ut.
Något som också får RS 3 att sticka ut bland de övriga bilarna på plats är dess relativt låga vikt och kortare längd, vilket gör att den känns som det närmaste en rallybil som Audi erbjuder.
Dessutom har den uppdaterade RS 3 fått nya skalstolar som tillval. Dessa fanns i den aktuella testbilen och bidrar till att man sitter som klistrad, även när det svänger rejält – ett väl värt tillval om planen är att köra bilen aktivt.
Tack vare att Audi RS 3 väger minst och de senaste chassiuppdateringarna så förmedlas bilens beteende på ett föredömligt sätt.
Ingen annan bil på plats skapar en sådan direkt koppling mellan föraren och däckens kontakt med ytan. Motståndet i ratten är perfekt avvägt och varken onödigt tungt eller överdrivet lätt.
Varje justering av rattutslaget, bromskraften eller gasen påverkar omedelbart bilens beteende. Om man vill skärpa sina sinnen och maximera körintrycken är det i RS 3 man ska sätta sig bakom ratten.


Audi A6 e-tron och Q6 e-tron visar vägen
En av de bästa aspekterna med att delta i Audis Ice Driving Event är utan tvekan möjligheten att testa flera olika modeller sida vid sida och därigenom få en djupare förståelse för hur drivlinor, karosstyper och vikt påverkar bilens beteende.
När man jämför olika bilar sida vid sida är det på många sätt plattformen de bygger på som sätter ramarna för vilken upplevelse man får. Som tur var hade vi hela fem olika plattformar på plats på sjöisen utanför Järpen.
MQB, MLB Evo, J1, PPC och framförallt Audis nya flaggskeppsplatform PPE som utvecklats i samarbete med den sydtyska grannen och koncernkollegan Porsche.
Med det här breda utbudet av bilmodeller med olika karaktärer kan upplevelsen liknas vid att släppas in i en godisbutik som barn och få välja precis vad man vill.
Man körde oftast två och två, och spänningen i bilarna var påtaglig. Passageraren längtade efter sitt nästa byte, medan föraren hoppades att körpasset aldrig skulle ta slut.
De nyaste modellerna, Audi A6 e-tron och Q6 e-tron, som bygger på PPE-plattformen, upplevs exempelvis som betydligt modernare än den äldre Q8 e-tron, som planeras att fasas ut i samband med nedläggningen av fabriken i Bryssel.


Audi Q8 e-tron är en gammal goding
Q8 e-tron har en tydligare likhet med fossilbilar i sitt beteende, känns mindre raffinerad och extremt kraftfull med sina två elmotorer på bakaxeln. Att dessa motorer är helt separerade möjliggör en helt annan nivå av torque vectoring.
Om ”rå” är det bästa ordet för att beskriva Q8 e-tron, så kännetecknas de nya e-tron-modellerna istället av en betydligt högre grad av förfining.
De känns snabbare, mer effektiva och framför allt mer agila både i slalombanan och på den upplogade isbanan.
När sensorerna i Q8 e-tron inte hänger med kan motorerna varva betydligt högre än nödvändigt. I de nya e-tron-modellerna begränsas däremot varvtalet mer effektivt, även med alla stödsystem avstängda.
Det innebär att elmotorerna aldrig tillåts varva maximalt utan hålls inom en viss marginal över bilens hastighet, vid full gaspådrag och när alla stödsystem är avstängda.
På de nya modellerna sker detta snabbare och mer precist, vilket gör det enklare att få med sig mer fart ur kurvorna utan att det för den delen känns tråkigt.
Bakom ratten på prestandaversionen S6 e-tron gick det till och med att hålla jämna fotsteg med den betydligt lättare RS 3, vilket till stor del beror på bilens über-effektiva kraftöverföring.

Avslutande kraftmätning
En av de största glädjeämnena med den här typen av event är känslan av att lämna som en mer kompetent förare än när man kom. Oavsett förkunskaper finns det alltid detaljer att finslipa.
En avgörande faktor för denna utveckling är de fantastiska instruktörerna, som med pedagogisk precision förklarar allt från hur små justeringar kan ge snabbare körning till grunderna i att initiera en sladd.
Dagen till ära gästades vi av en instruktör i en egen liga – Tom Kristensen, som skrivit in sig i historieböckerna med sina nio segrar i Le Mans, fler än någon annan.
Utöver att ge bra tips fick vi även möjligheten att välja en bil från den gedigna fordonsflottan och utmana Tom på en slinga som vi tidigare inte fått testa på.
Efter att ha sett Tom köra RS 3:an varv efter varv under morgonen valde jag en taktisk approach och tog den mest beskedliga bilen av alla – en Audi A5 TDI Quattro med i sammanhanget blygsamma 200 hästkrafter.
Strategin var att mindre effekt skulle minska risken för misstag och hålla tidsavståndet nere. Det visade sig vara ett smart val, resultatet blev en tredjeplats.

För dig som vill utvecklas
Audi Ice Driving Experience i Åre fokuserar på maximalt med körtid i riktigt dynamiska situationer. Deltar man kan jag garantera att man får gasa runt precis så mycket man orkar – tills man själv säger stopp.
Dessutom var modellutbudet imponerande brett, vilket säkerställer att man aldrig blev alltför bekväm med en enda modell utan ständigt utmanas.
Men det jag framförallt tar med dig är hur nyttigt det är att utvecklas i situationer där bilen (eller föraren) verkligen befinner sig på gränsen och det finns mycket att hämta oavsett vilken nivå man befinner sig på.
Tom Kristensen verkade lika entusiastisk som en holländsk kvinna, som jag stötte på efter att vi journalister kört färdigt och den första kundgruppen anslöt, trots att hon aldrig tidigare kört på is.
Det om något visar på bredden i Audis Ice Driving-evenemang och att det verkligen har något att erbjuda för alla.
