Test: Zeekr 7X provkörd – en framtida storsäljare?

På knappt fyra år har Zeekr lanserat åtta modeller och satsar stenhårt på den europeiska marknaden. Nu har suven Zeekr 7X äntrat spelplanen – och vi dundrade till Portugal för en provkörning.

På pappret ser 7X onekligen lovande ut: världens snabbast laddande elbil i massproduktion, plats för hela familjen och ett tydligt teknikfokus.

Märkets interim-vd, Lothar Schupert, menar på att Zeekr ska gå från medelmåttiga till storslagna.

Anledningen? Kunder blir alltmer krävande och elbilskunder nöjer sig inte längre med kompromisser, utan vill ha något som bara är bra – punkt. Inte bara bra för en elbil.

Lovorden från kineserna haglar över Zeekr 7X, som blir den tredje modellen i Europa efter Zeekr X och Zeekr 001. Nej, vi hänger inte heller riktigt med i modellbeteckningarna.

Zeekr 7X
Vi åkte till Portugal för en provkörning.

Foto: Zeekr

En kinesisk suv

Exteriört kommer Zeekr 7X inte att sticka ut i mängden. De mjuka linjerna i kombination med ljusramp både fram och bak är extremt okontroversiella – vilket är ett måste om en bil ska sälja i stora volymer.

Den osar kinesisk design och har redan lanserats i Kina, där Zeekr fick 25 000 beställningar på bara 60 dagar.

Interiören domineras av en 16 tum stor infotainmentskärm som är belamrad med både funktioner och bristfälliga översättningar.

– Det är det sista vi måste finslipa, förklarar Jerker Andersson, Chefsingenjör för Mjukvara på Zeekr. – Efter det är bilen helt klar.

Kvalitetskänslan är hög, och alla ytor upplevs som premium. Baksätet är rymligt med bra lårstöd och högt i tak – tveklöst ett av marknadens bästa.

Zeekr 7X
Interiören domineras av skärmen.
Zeekr 7X
Baksätet imponerar rejält.

Kunden utvecklar bilen

På plats i Portugal förklarade Zeekr att de inte utvecklar sina bilar på samma traditionella vis som mer etablerade tillverkare.

Medan den klassiska processen börjar med en idé och följs av flera års testning av hård- och mjukvara innan lansering, involverar Zeekr sina kunder redan från början.

De lyssnar noggrant på feedback och uppdaterar snabbt över nätet.Med det sagt hade jag redan i förväg kunnat konstatera att jag vill ha ett infotainmentsystem med korrekt svenska.

Fördelen är att man får ut bilarna snabbare. Nackdelen? Att många ägare riskerar att få krupp när saker och ting inte fungerar.

Den rutt Zeekr planerat för oss i Portugal tog oss från Cascais norrut längs Atlantkustens landsvägar, vidare till motorväg, stadskörning och slutligen en VM-sträcka från det portugisiska rallyt.

Kineserna måste fortsatt konkurrera med priset – och där har Zeekr sannerligen tagit i. Jämfört med sin största konkurrent, Tesla Model Y, är prissättningen snarlik. Men där 7X utmärker sig är med tekniken och snabbladdningen – upp till 480 kW, för att vara exakt.

Zeekr 7X
7X har en bestämt okontroversiell design.
Zeekr 7X
7X konkurrerar mycket på pris.

Zeekr 7X är tänkt att vara komfortabel

Vi fick möjlighet att provköra toppmodellen, Zeekr 7X Privilege AWD. Den stoltserar med luftfjädring, dubbla elmotorer som driver alla fyra hjul, 640 hästkrafter och 710 newtonmeter.

För att öppna dörrarna använder man små knappar ovanför handtaget.Det går alltså inte att öppna dörrarna med själva handtaget i toppmodellen utan det går bara på instegsmodellerna.

Efter instruktioner om hur man justerar både ratt och backspeglar via skärmen, bar det av mot det första kaffestoppet.

Vägarna i Portugal varierar från fullkomligt urusla till marmorsläta. Man märker snabbt att fjädringen inte riktigt hänger med – ett problem som även andra kinesiska tillverkare dras med.

Kalibreringen sitter inte. Det känns som att bilens olika komponenter arbetar utan kontakt med varandra.

Med luftfjädring kan man välja mellan komfort, normal och sport. I komfortläget gungar bilen som en optimistjolle i storm. Den blir så mjuk att den känns svårkontrollerad på Portugals kuperade vägar.

Skarpare ojämnheter letar sig ändå in i kupén. I sportläget blir bilen märkbart fastare, men har fortfarande svårt för grova vägpartier. Fjädringen är en avgörande del av premiumkänslan – och där når inte Zeekr hela fram vägen.

Om det beror på att bilen är kalibrerad för den kinesiska marknaden – där kundernas preferenser skiljer sig – eller om Zeekr helt enkelt inte kan ställa in en luftfjädring, är oklart.

Zeekr lyfte också fram sin halvautonoma farthållare, G-Pilot, men systemet fungerade inte en enda gång under vår provkörning. I stället möttes vi av en strid ström av felmeddelanden.

Vi testade även en kortare runda i instegsmodellen Long Range RWD – utan luftfjädring men med längst räckvidd: 615 kilometer.

Dessutom var fjädringen i Long Range RWD var betydligt bättre än i toppmodellen. Bilen kändes både mer komfortabel i låg fart och mer kontrollerbar på kurviga landsvägar. Den är helt klart gräddan i utbudet.

Zeekr 7X
Zeekr har inte riktigt fått till det med kalibreringen av 7X.

Zeekr 7X erbjuder ett robust helhetspaket

Nya Zeekr 7X erbjuder ett konkurrenskraftigt paket. Prestanda, utrustning, utrymmen, kvalitetskänsla och teknik – allt är svårslaget sett till pris, vilket sannolikt blir avgörande för många kunder.

De svagare punkterna är en dåligt kalibrerad luftfjädring, aggressiva förarassistanssystem, en hel del buggar och ett onödigt komplext infotainmentsystem med bristfälliga översättningar.

De första intrycken är överlag goda – men modellen snubblar på många detaljer. Frågan är bara vad kunderna prioriterar.

Zeekr 7X
Ett längre test på hemmaplan är att vänta.
Tekniska data

Zeekr 7X Privilege AWD (2025)

Motor: Dubbla elmotorer, 630 hästkrafter, 710 newtonmeter
Kraftöverföring: 1-stegad automatlåda, fyrhjulsdrift
Acceleration 0–100 km/h: 3,8 sekunder
Toppfart: 210 km/h
Elektrisk räckvidd: 543 km
Vikt: 2 298 kg
Mått (längd/bredd/höjd): 4787/2100/1650 mm
Pris: Från 689 000 SEK

Första intryck

Zeekr 7X

3.0

Zeekr 7X har många styrkor, inte minst sett till priset som kompenserar för en del tillkortakommanden. Med det sagt är det många småsaker som inte sitter som buggar, farthållare som inte fungerar och fjädringen som inte håller måttet i toppmodellen.