Rolls-Royce vd slutar: Ökade försäljningen sex gånger om

Torsten Müller-Ötvös, Rolls-Royce vd de senaste 14 åren, ska nu sluta. Han är den vd som har innehaft positionen längst, efter Claude Johnson som introducerade Charles Rolls till Henry Royce för 119 år sedan.

Under sin karriär hos Rolls-Royce har Torsten Müller-Ötvös ökat försäljningen sex gånger om, och öppnat upp märket för en bredare målgrupp.

Det är i viss utsträckning tack vare märkets Black Badge-modeller, samt en ambition om att erbjuda så många valmöjligheter att alla sorters kunder kan tilltalas.

Exklusivare än någonsin

Torsten förvandlade Rolls-Royce till ett mer exklusivt varumärke än det var för 14 år sedan, inte minst tack vare alla skräddarsydda lösningar som britterna nu erbjuder.

Några exempel är helt unika modeller för märkets mest exklusiva kunder, samt det faktum att svaret på en Rolls-Royce kunds önskemål alltid är ”ja” oavsett vad det är – så länge det är inom lagens ramar.

Elektrifierad framtid för Rolls-Royce

Müller-Ötvös var även med och lanserade märkets första elbil – Spectre, något han insinuerade när vi intervjuade honom för ett antal år sedan.

Märket har som målsättning att bli helt elektriska till slutet av 2030.

När Torsten blev vd fanns bara två modeller – Phantom och Ghost – men den portföljen utvecklades till att även innefatta Wraith, Dawn, Cullinan och ovannämnda Spectre.

Rolls-Royce
Cullinan räds inte en utmaning.

Dyrare bilar, yngre köpare

2010, när Torsten blev vd, kostade den genomsnittliga Rolls-Roycen 2,9 miljoner kronor, idag ligger den siffran på det dubbla – 5,8 miljoner kronor.

Den genomsnittliga åldern på en köpare var 56, medan den idag är 43. Just föryngring är något som är viktigt för ett märke som Rolls-Royce, något många andra lyxaktörer eftersträvar.

Märkets nya vd, Chris Brownbridge, ska ta över stafettpinnen den första december i år.

Enligt Torstens LinkedIn ska framtiden erbjuda nya utmaningar och mer tid till flugfiske.

Rolls-Royce
Den nya vd:n har mycket erfarenhet inom koncernen. (Foto: Rolls-Royce)