2020-talet: Årtiondet av bilhobbyns fördärv?

Om några timmar kommer vi att befinna oss i ett nytt årtionde, och manegen är krattad för ett decennium av extrem förändring inom bilvärlden. Även om detta förhoppningsvis leder till en mer säker och hållbar värld för framtiden så är det lite oroande för oss smått bakåtsträvande bilentusiaster. Kommer vår hobby, som i mångt och mycket är baserad runt personlig kontroll av fordonet och brännandet av fossila bränslen för nöje, att överleva?

Med allt mer strikta miljözoner i städerna är underhållande, bensindrivna sportbilar kanske inte längre praktiska som vardagsbilar inom en snar framtid, och det tisslas och tasslas om att inga fossildrivna bilar alls kommer att få säljas efter 2030. Ska man tro techjättarna i Kalifornien är dessutom “ autonomy” – översatt självstyre – framtidsordet i bilvärlden, då man menar att datorer snart är långt mer kompetenta förare än människor. Således ska alla stadsbor snart åka runt i små självkörande ägg istället för att äga egna bilar, och på våra lands- och motorvägar ska långtradare på 40 ton dundra fram helt utan förare. Att själv köra runt i sin bensindrivna bil på allmän väg riskerar alltså att verka lika omodernt och hänsynslöst i framtiden som att tända en cigarett inne på en välbesökt krog.

Lyckligtvis är min pessimism troligtvis överdriven, då det tar betydligt längre tid att förändra en befolknings beteende än att hitta på nya idéer om hur framtiden ska se ut. Det räcker inte med att en elbil kan ersätta en fossildriven dito för alla praktiska ändamål, eller att en dator kan köra bil bättre än en människa – befolkningen måste lita på tekniken och lagstiftarna måste komma fram till vem som bär ansvaret när en dator orsakar en trafikolycka. När vi väl når den punkten kommer världen dessutom att vara full av människor med relativt nya, ej självkörande bilar med förbränningsmotorer som de vill köra i minst tio år till.

Att vi får köra runt och bränna bensin i många år till håller jag alltså som ganska säkert, men jag vill ändå uppmana er alla att göra 2020 till ett år av bilrelaterad aktivitet. Köp och ha roligt med den bil du har råd med idag istället för att drömma om vad du kanske har råd med om tio år, för vid nästa decennieskifte kan världen se väldigt annorlunda ut. Gott nytt år till er alla!