Video: Kenny Bräck i Ford GT40 på Goodwood

En av de fundamentala egenskaper som alla framgångsrika racingförare har gemensamt är en instinktiv känsla för bilens dynamik. Känslan för var viktbalansen i bilen ligger och vilka hjul som har grepp eller inte, kombinerat blixtsnabba reaktioner och en absolut tro på sin egen förmåga, är vad som verkligen skiljer dem från oss vanliga dödliga. Att vara kapabel att köra en modern racingbil på gränsen under perfekta förhållanden är bara det imponerande. Att göra samma sak i spöregn, och i en ovärderlig bil med ett halvt sekel på nacken – med allt vad detta betyder för chassiteknologi och krocksäkerhet – kräver snudd på övermänskliga färdigheter.

I videon nedan ser vi ett praktexempel på detta. IndyCar-stjärnan Kenny Bräck använder vad han under sin ungdom lärt sig på Värmlands skogsvägar och sjöisar för att i monsunlikt regn dansa en Ford GT40 runt Goodwood-banan. Greppnivån är låg, sladdpareringarna är blixtsnabba och fartskillnaden till övriga bilar på banan är skyhög.

Ja, klippet är vid det här laget över fem år gammalt, men vad gör det? Bilen och banan är båda minst tio gånger äldre. Dessutom är föraren en av de mest framgångsrika vi någonsin haft här i Sverige. Detta är således en tidlös video värd att fira och imponeras av i många år framöver.