Närstudie av Alfa Romeo-emblemet

Alfa Romeo. ”Det enda bilmärket som har ett spädbarn som äts levande på sin logga.” Detta var en anekdot jag såg på internet för någon månad sedan. Jag har alltid trott att det som sticker ut ur ormens mun var en tunga, men detta lät ju bara för perfekt för att vara sant. Då vi har haft lite av ett Alfa Romeo-tema här på Högsta Växeln på sistone kändes det som rätt läge att titta närmare på den milanesiska biltillverkarens emblem.

Vad det klassiska Alfa-märket faktiskt reflekterar är biltillverkarens rötter i Milano. Den vänstra halvan av emblemet tas upp av Milanos stadsflagga, för övrigt väldigt lik den engelska flaggan och måttligt intressant. Symbolen på den högra halvan är desto mer intressant. Tittar man på äldre versioner av emblemet ser man att det mycket riktigt föreställer en människa som slukas av en orm. Om det faktiskt är ett spädbarn är svårare att avgöra. Symbolen heter Biscione, har rötter i medeltiden och har använts av diverse nobla familjer i Central- och Sydeuropa under årens lopp. En av dessa familjer var Visconti-ätten som styrde Milano mellan 1277 och 1447. Biscione har sedan dess förknippats med staden.

I mina ögon var Alfas märke redan bland de snyggaste i branschen. Den smått bisarra detaljen med den människoslukande ormen gör det hela ännu bättre. Det känns som någonting endast en italiensk biltillverkare skulle kunna ha på sin logga. Det bekräftar också på något sätt den rika historia som man vill att Alfa Romeo ska vara grundat i. Om inte annat är det en kul detalj att peka ut för bil-polarna.