Test: BMW X3 35d

BMW X3 35d M-sport
Motor: 3,0-liters rak sexa, diesel, 313 hästkrafter, 630 newtonmeter
Kraftöverföring: 8-stegad automatlåda, fyrhjulsdrift
Acceleration 0–100 km/h: 5,3 sekunder
Toppfart: Begränsad till 245 km/h
Vikt: 1945 kg
Mått (längd/höjd/bredd): 4657/1661/2069 mm
Pris: 547 500 SEK
(Testbil ca 775 400 SEK, se testbilens specifikation här)

Vad har en trasig gitarr gemensamt med BMW X3? De båda spelar på sista strängen. Nu när vi har fått den pinsamt dåliga vitsen överstökad kan vi börja med det som du är här för. Den nuvarande generationens X3 kommer att uppdateras inom en inte alltför avlägsen framtid, men fram till dess har konkurrenterna ett övertag när det kommer till färskhet. Hur står sig egentligen bilen idag? Låt oss lägga i Högsta Växeln och recensera nya BMW X3 35d.

Teoretiskt sett skulle alltså bilens ålder vara akilleshälen, men trots att den nuvarande generationen har lite drygt sex-sju år på nacken är så inte fallet. Precis som en förnäm flaska vin har X3 blivit bättre med åren. BMW:s ansträngningar räcker dock inte riktigt hela vägen – det märks att vissa detaljer är lika gamla som träden i Amazonas regnskog. Bilen står sig än idag, men flera konkurrenter upplevs som påtagligt modernare.

Utsidan av bilen är en polariserande faktor. Flera anser att X3 är, citat från min sambo, ”för knubbig på höjden”. Personligen delar jag inte den åsikten, om än bilen inte riktigt lever upp till X5:s höga standard. I mina ögon ger X3 ett potent och elegant intryck, särskilt med M-sportpaket som testbilen var utrustad med. Utan det nämnda paketet tappar tyvärr bilen en hel del av sin pondus. Färgtemat på testexemplaret – svart, svart och svart – passar maskinens aura.

Interiören är en ytterst ålderkänslig punkt. Lyckligtvis är bilen bestyckad med en infotainmentskärm som är über-högupplöst och über-snabb, men integrationen stör mig. X3 är en av de sista modellerna som har ”insprängd” skärm. Det nyare designspråket av slaget påklistrad iPad fungerar bättre. Dessutom känns förarmiljön något… tråkig, om än otroligt välbyggd och hyfsat vacker. Interiören inte på något sätt oacceptabelt föråldrad i sig, trots att designen känns igen från BMW:s utgående generationer. I övrigt är materialen av hög kvalitét, precis som man kan förvänta sig av en premium-SUV i denna prisklass. Alla reglage och spakar ger krispig respons. Ett förvånansvärt billigt tillval som jag rekommenderar alla spekulanter är M-sportratten.

Den enskilt största anledningen till att inte välja BMW X3 35d skulle vara den benhårda fjädringen (testbilen var som sagt utrustad med M-sportpaketet). Du som uppskattar sportiga egenskaper kommer att älska det aggressiva tilltaget, men om du precis som jag föredrar komfort i en bil av denna typ lär du bli irriterad. Att rida barbacka på en berusad åsna skulle nästan vara bekvämare, om än betydligt mindre engagerande. X3 hänger nämligen med i kurvorna på ett vis som inte borde vara möjligt för en bil av denna storlek, och som definitivt inte vore möjligt för ett festglatt nötkreatur. Som en stormvind susar man förbi sina medtrafikanter snabbare än Carolas musik röstas ner på personalfester, gärna på insidan och med helljusen i disco-läge på klassiskt BMW-förar-manér.

Se även
Audi Q5
Mercedes-Benz GLC
Range Rover Sport
Volkswagen Tiguan
Jaguar F-Pace

Förutom den sportiga biten finns det stor potential för X3 i vardagen. Bagageutrymmet är fullkomligt enormt, baksätet likaså. Att få in last och passagerare är inget problem. Sikten runt omkring bilen är god. Något som å andra sidan inte är väl anpassat för vardagen är vissa irriterande detaljer – bland annat USB-uttaget. Det är nämligen upp och ner. Knäppt va? Dessutom finns det en ytterst irriterande telefon-adapter som tar upp lika mycket plats i mittkonsolen som en elefant i en hamsterbur. Att samtliga parkeringskameror tycks attrahera lika mycket smuts som en dammsugare gör inte saken bättre. Sist men inte minst, på motorvägen är ljudnivån högre än vad jag önskat att den skulle vara.

Drivlinan är lyckligtvis en av de bästa i klassen. Först och främst, växellådan ligger i det absoluta toppskiktet av alla växellådor som någonsin tillverkats till personbilar. Punkt slut. Trots avsaknaden av en dubbelkoppling går växlingarna blixtsnabbt även när du pressar bilen. Det finns en anledning till att Rolls-Royce Dawn och en rad andra sport- och lyx-modeller använder en något modifierad variant av samma låda. Dessutom passar den oerhört bra med den vrålstarka dieselmotorn.

Med över 600 newtonmeter och 300 hästkrafter klarar den klassiska, raka sexan av att skjuta iväg bilen från stillastående till döden snabbare än du hinner säga adjö till körkortet. Bilen är de facto snabbare än instegsmodellen av Jaguar F-Type. Trots detta är motorn otroligt raffinerad även när du inte försöker slå varvrekord på sträckan barnens dagis – mataffären. Symbiosen mellan kraftpaketet och övriga komponenter är galant – motorn passar bilens karaktär utmärkt.

Samma dag som jag plockade upp testbilen hade jag precis kommit tillbaka från en provkörning av nya Audi Q5. Skillnaden är enorm. Den ena representerar silkeslen komfort och den andra vrålande vardagssport. Personligen föredrar jag komfort i en bil av detta slag, men om du föredrar sportighet kan X3 mycket väl vara modellen för dig – och jag respekterar ditt val till fullo. Trots sin tilltagna ålder lyckas X3 35d imponera än idag, och jag hoppas innerligt på att nästa generation kommer att lyckas fylla upp de skor som den nuvarande generationen lämnar efter sig. Med tanke på dagens utbud av sportiga SUV:ar måste BMW göra det och lite till för att hävda sig på marknaden.

Betyg

Helhetsintryck:
Total poäng: 3.5

Sammanfattning

Trots sin höga ålder lyckas X3 imponera. När det kommer till drivlinan är bilen än idag en av de bästa i klassen. Majoriteten av kunderna kommer att nöja sig med någon av de billigare motorerna och automatlåda, men du som har råd bör definitivt satsa på en av bjässarna. Den stenhårda fjädringen, som visserligen passar utmärkt med 35d:s kraftpaket, gör dock att bilen inte är ett hett alternativ för den som hellre satsar på komfort och ekonomi än vrålande vardagssport.