Lotus första Formel 1-bil går till auktion

Lotus är inte bara ett av de mest legendariska namnen inom sportbilar, utan också inom racing. Nu är teamets första Formel 1-bil till salu.

Lotus första Formel 1-race var 1958 års upplaga av Monacos Grand Prix, och mannen bakom ratten var den femfaldige Monaco-vinnaren Graham Hill.

Stallet lyckades inte vinna ett Formel 1-lopp på första försöket, men efter att ha stått sig bra mot konkurrenterna slutade dagen med en 15:e-plats.

Snart går bilen under klubban på Les Grandes Marques à Monaco-auktionen i Monaco – platsen för bilens historiska debut.

Designad av Lotus grundare

Auktionshuset Bonhams kallar bilen för “en av de mest historiskt signifikanta av alla brittiska Formel 1 Grand Prix-bilar”, och förväntar sig att intresset kommer att vara stort.

Foto: Bonhams

Bilens fullständiga namn är Lotus-Climax Type 12, och chassinumret på den aktuella bilen är 353.

Lotus grundare Colin Chapman designade Lotus Type 12 under 1956 med siktet ställt på att tävla i Formel 1 år 1958. Enligt Bonhams byggdes sju chassin, varav fem tävlades av Lotus själva.

Ägd av kvinnlig pionjär

Senare i livet såldes chassi 353 till den italienska racingföraren Maria Theresa de Filippis, som var den första kvinnan att tävla i Formel 1. Den hamnade senare i Australien, där den blev minutiöst restaurerad till originalskick.

Foto: Bonhams

Den historiskt viktiga Lotusen är en av flera bilar med imponerande historik som kommer att auktioneras ut under samma event.

En annan bil som ska gå under klubban är en Delahaye 175 S som tagit hem totalsegern i Monte Carlo Rallyt, som väntas betinga upp emot 7,4 miljoner kronor. 

Lotus första Formel 1-bil kommer att gå under klubban den 10 maj, och auktionshuset Bonhams förväntar sig att den går för mellan 290 och 390 tusen euro, motsvarande mellan 3,3 och 4,5 miljoner kronor.