Jaguar har byggt sin sista F-Type – så ser den ut

Moderna bilar sägs ofta för att vara så förfinade och kompetenta att de saknar karaktär, men det kan Jaguar F-Type inte beskyllas för. Nu har en av de mest karismatiska bilarna på marknaden gått i graven.

Foto: Jaguar

Konceptbilen för Jaguar F-Type såg dagens ljus redan 2011, och när de första exemplaren började rulla på vägarna två år senare blev modellen snabbt en favorit bland entusiaster.

F-Type blev nog främst känd för sina vackra linjer och extrema avgasljud, som har hängt med ända sedan dess och skänkt modellen en alldeles egen charm.

Nu är det emellertid slut på det roliga, då bilen ni ser på bilderna är det sista exemplaret av Jaguar F-Type som någonsin kommer att byggas.

Jaguar väljer grön lack för sista F-Type

Färgtemat som Jaguar har valt för sin allra sista F-Type bjuder på lack i en grön kulör kallad “Giola”, i kombination med ljusbrunt läder och svarta fälgar.

Detta är samma specifikation som det allra sista exemplaret av den legendariska Jaguar-modellen E-Type, som rullade ut från fabriken i juni 1974.

Färgtemat prydde det sista exemplaret av Jaguar E-Type från 1974.

Att F-Type nu går i graven är inte oväntat, då Jaguar under de senaste två åren har lanserat ett antal olika specialutgåvor av modellen.

Framöver ska Jaguar gå över till att enbart bygga elbilar, och då platsar F-Type med sin stora, bensinslukande V8 dåligt. Den första eldrivna GT-bilen ska visas upp nästa år.

Legendarisk V8 går i graven

Den gröna F-Type Roadstern är inte bara det sista exemplaret av en älskad modell.

Den är även den sista Jaguaren bestyckad med den klassiska V8-motorn som man har byggt ända sedan 1997, då den gjorde debut i X308-generationen av Jaguar XJ.

I detta fall utvecklar motorn en effekt på 450 hästkrafter, men i mer extrema F-Type-modeller låg effekten som mest på hela 575 hästkrafter.

Totalt hann det tillverkas 87 831 exemplar under dess drygt tio år i produktion, vilket inte är fy skam för en ganska nischad produkt.

Det sista exemplaret av Jaguar F-Typer kommer att hamna i samlingarna hos Jaguar Daimler National Trust, som redan innehåller hundratals klassiska Jaguar- och Daimler-modeller.