Framtidens BMW M-bilar ska kopiera Hyundai

BMW M är ett av de mest ikoniska namnen inom prestandabilar, medan Hyundai är ett relativt nytt namn i dessa kretsar. Trots det ska framtidens M-bilar ta inspiration från det sydkoreanska märket, avslöjar vd:n för BMW M.

Foto: Hyundai/BMW

Hyundai Ioniq 5 N är en av de mest exalterande elbilarna på marknaden.

Detta beror till stor del på den efterliknar känslan av en bensindriven prestandabil med dubbelkopplingslåda, genom syntetiskt motorljud och simulerade växlar.

Detta är något som många bilentusiaster har rynkat på näsan mot, men Frank van Meel, vd på BMW M, håller inte med.

Gillar vad Hyundai gör

I en intervju med Top Gear har van Meel i stället avslöjat att han gillar hur Hyundai N jobbar med att bygga in känsla i sina eldrivna prestandabilar.

– Du måste få feedback. Om du är på banan har du inte tid att titta på din varvräknare eller hastighetsmätare. Om du tävlar, och du tar dig tid att titta på displayen, kommer två bilar att köra om dig. Så vad du vill ha är ett sätt att veta vilken växel du är i, ett sätt att “känna” varvtalet, sade han till Top Gear.

Det han syftar på är att man vid hård körning ofta kan avgöra om man exempelvis har saktat ned tillräckligt inför en kurva genom motorns varvtal och vilken växeln man är i.

Oväntat drag för BMW M

Att BMW M-chefen har så mycket gott att säga om Hyundais simulerade växlingar kan tyckas förvånande, då Frank Weber, utvecklingschef på BMW, så sent som i december förra året dömde ut lösningar som syntetiskt avgasljud och simulerade växlingar för märkets bilar.

Vd:n för BMW M är dock uppenbarligen av en annan åsikt.

Att framtidens BMW M-bilar kommer ha syntetiskt motorljud är inte säkert. Däremot kommer man troligtvis att introducera simulerade växlingar.

– Vi har redan jobbat på detta i några år, och jag tror att vi har några väldigt intressanta lösningar på detta, sade van Meel till Top Gear.

Samtidigt säger van Meel att BMW M ska vara försiktiga med att fylla sina bilar med alltför många gimmicks, och inte “göra en Playstation”.