Årets Nobilpris 2020

Nobelpriset i all ära – ett pris som tilldelas till de som ”gjort mänskligheten den största nytta” inom fysik, kemi, medicin, litteratur, och fredsarbete. Ett av de områdena är dessvärre inte inom bilvärlden, något vi vill ändra på. Högsta Växelns Nobilpris tillägnas den person som har gjort störst intryck på oss inom bilvärlden. Vi träffar i vanliga fall hundratals individer inom branschen årligen – alltifrån bilfantaster till verkställande direktörer på de största bilföretagen. De vi har mest kontakt med är dock respektive märkes pressavdelning.

Högsta Växelns Nobilpris 2020 tillägnas Alex Seremet, presschef på BMW Rumänien, en sann eldsjäl som förtjänar allt och lite till.

Alex går alltid flera steg längre än nödvändigt för att engagera journalister och i sin tur allmänheten. Han gör alltid tio gånger mer än det som ingår i hans arbetsbeskrivning och vi har haft den stora förmånen att jobba tillsammans med honom vid flera tillfällen. Den första gången var när vi körde en BMW X6 M50d uppför ett snöbelagt Transfagarasan gången efter det var när vi körde BMW i8 i de rumänska bergen. Då fick vi även möjlighet att närvara på en utställning på ett rumänsk slott som min kollega Andreas skrev följande om:

BMW:s rumänske presschef Alex Seremet hade gjort sig förtjänt av mycket beröm eftersom han hade lyckats få ett antal klassiska BMW-modeller ditskeppade hela vägen från museet i München. Den häftigaste var tveklöst en 328 Mille Miglia Roadster, följt av Z1, E36 M3 GT, E23 745i, och E32 750i. Alex var värd för själva Concours-tävlingen.

Under samma resa fick vi även besöka Ion Tiriacs (Rumäniens rikaste man) privata bilsamling samt besöka en verkstad som restaurerar gamla bilar till nyskick. Givetvis anordnades allt av Alex.

Alex gebit är att styra upp evenemang och vara helt nytänkande när det kommer till olika modellanseringar och event. Det var något även min kollega Karl Cajmatz och flera av våra svenska industrikollegor fick erfara när han var i Rumänien med BMW i juni förra året för att provköra nya 7-serien och X7. I år, trots Corona, lyckades han även bygga en Mini Cooper SE racing-bil som deltog i ett antal evenemang.

Det är synd att inte alla presschefer är lite mer som Alex.