Test: Opel Adam Rocks vs S

Opel Adam har funnits i Sverige under ett par år men har aldrig blivit någon försäljningssuccé. Fiat 500 och Mini One är en tämligen vanlig syn i Stockholms innerstad, men Opel Adam lyser med sin frånvaro. Vad detta beror på vet vi inte, men Opel har nyligen släppt en helt ny variant av Adam kallad Rocks. Vid sidan om Rocks som ska locka till en äventyrlig livsstil, finns även Adam S i modellprogrammet. Vi ställer dessa två bilar sida vid sida för att se vilken som lockar mest. Låt oss lägga i Högsta Växeln och ta reda på om gympaskon Adam S eller gummistöveln Adam Rocks passar oss bäst.

Det första som skiljer de två bilarna åt är utseendet. Rocks har lite extra plastkåpor, ett nedfällbart tak och en lite mer skoggsmullig exteriör. Adam S visar istället upp kaxigare fälgar, en härlig tvåtonslack och en ganska tilltagen vinge i bak. Vilken som ser bäst ut beror helt på hur mogen du är som person. Den som har en högskoleexamen kommer att uppskatta Adam Rocks funktionella exteriör, den som har kepsen bak och fram och tre streck på sina träningsbyxor lär istället föredra Adam S.

Inuti är det tekniskt sett samma bil vilket leder till att insidan i stort sett är likadan. Vad som skiljer är att Adam S har seriösa Recarostolar, lite mer röda detaljer, ingen ”citystyrning” och lite coolare pedaler. Opel Adam Rocks har dock ett tak som går att dra bak och följaktligen exponera sig själv för solen. Båda bilarna lyckas också med konststycket att ha ett bagageutrymme som max rymmer tre kreditkort. Ingen bil är något bra färdmedel till fjällen eller liknande.

Körmässigt visar Adam S var skåpet ska stå. En turbomatad 4:a på 150 hästkrafter knuffar på riktigt bra och den manuella växellådan bjuder på en fullt godkänd känsla. När man är lite mer livlig i Adam S, belönas man med en respons och framför allt kontroll som egentligen är mer bekant i större bilar. Bilen är med andra ord väldigt trevlig att köra. Adam Rocks å andra sidan lider av en mer oprecis styrning, hästkraftsunderskott och en mer sävlig körupplevelse. Här får man komma ihåg att bilen inte alls är dålig i sitt segment, men jämfört med Adam S blir skillnaden i körupplevelse påtaglig.

Vilken bil som är bäst beror mycket på vem du är som person. Redaktionen är överens om att Opel Adam S är att föredra. Den bjuder på uppfriskande körglädje, ett roligt utseende och seriös användarvänlighet (med undantag från bagageutrymmet). Om man istället gillar en mer skogskompatibel framtoning och faktiskt klarade sig igenom sin högskoleutbildning, är Adam Rocks bilen för dig. Vinnaren i detta test blir Opel Adam S, en bil för dig med kepsen bak och fram tillsammans med välputsade konsultdojjor.