Lego Icons lanserar modell av Lamborghini Countach

Icons är namnet på en serie byggsatser från Lego som fokuserar på att avbilda ikoniska objekt och landmärken. Den senaste bilmodellen i serien är 80-talsikonen Lamborghini Countach.

Bilar är ofta en ganska tydlig reflektion av sin tid, och de mest spektakulära bilmodellerna av en given tidsepok blir således ofta ikoner.

Sedan tidigare finns det exempelvis modeller av Porsche 911 från 80-talet och Ayrton Sennas Formel 1-bil från världsmästerskapet 1988.

Nu kompletterar man 80-talsutbudet med en modell av den ikoniska superbilen  Lamborghini Countach 5000 Quattrovalvole.

Lanserar modell av Lamborghini Countach

Lamborghini Countach är en av de mest ikoniska superbilarna någonsin, och tillverkades mellan 1974 och 1990.

5000 Quattrovalvole, även känd som 5000 QV, är den version av bilen som tillverkades från 1985 och framåt. Den sista delen av namnet betyder att motorn är utrustad med fyra ventiler per cylinder.

Motorn i fråga är en V12:a på 5,2 liter, med en effekt på 455 hästkrafter och ett vridmoment på 500 newtonmeter.

Gott om roliga detaljer

En av Lego Icons-modellernas kännetecken är deras detaljrikedom, och Lamborghini Countach-modellen är inget undantag.

En av de mest ikoniska Lambo-detaljerna är att dörrarna öppnas vertikalt, och denna detalj finns med på modellen. Det går även att öppna bagageluckan fram samt locket till motorrummet, där vi finner en modell av den stora V12:an.

Interiören bjuder också på gott om detaljer, med instrumentering, fungerande styrning och säten vars struktur efterliknar originalen i den riktiga bilen.

Klassiskt 80-talstema från Lego

Färgtemat man har valt för den ikoniska superbilen är ett klassiskt 80-talstema med vit exteriör och röd inredning.

Modellen är 34 centimeter lång, 16 centimeter bred och 9 centimeter hög, och består av 1 506 delar. Den är rekommenderad för byggare från 18 år och uppåt.

Priset för modellen ligger på 2 099 kronor. I dagsläget går modellen inte att beställa på den svenska Lego-hemsidan, men detta kommer troligtvis att förändras framöver.