Test: Lego Icons McLaren MP4/4 & Ayrton Senna

Lego fortsätter att lansera bilrelaterade byggsatser som väcker ens inre barn till liv. Vi tog med glädje an oss uppdraget att bygga ihop ett stycke motorsporthistoria i form av Lego Icons McLaren MP4/4 & Ayrton Senna.

Information

Lego Icons McLaren MP4/4 & Ayrton Senna

Pris: 1 099 SEK
Antal delar: 693
Dimensioner (längd/höjd/bredd): 32/12/17 cm
Byggtid: 2 timmar

Lego – inte nödvändigtvis en barnlek

Är man inte helt bekant med att bygga Lego sedan innan finns det goda skäl att inte ge sig an Lego Technics megabygge ‘Lamborghini Sián FKP 37’ det första man gör.

Det vore lite som att ta liften högst upp på fjället och hitta första bästa svarta backe innan man har lärt sig att spänna pjäxorna.

Att till en början hålla sig till byggen under 1 000 delar är en bra utgångspunkt, och där kvalar Lego Icons McLaren MP4/4 & Ayrton Senna in med sina 693 delar.

Instruktionsboken bjuder på lite kuriosa innan bygget börjar. (Foto: Morgan Petri)

Lego Icons, Lego Technic eller Speed Champions

Lego Icons McLaren MP4/4 & Ayrton Senna tillhör just Lego Icons-serien som består av detaljerade byggen med fokus på, ja, ikoner.

Exempel på andra bilbyggen i Icons-serien är Porsche 911, Fiat 500 och Land Rover Defender 90.

Vill man ha ett enklare och mindre bygge kan man vända sig till Speed Champions som täcker många bilmodeller, även om de inte är lika detaljrika.

Är man tekniskt lagd bör man tveklöst vända sig till Lego Technic som bjuder på härliga mekaniska lösningar med många rörliga delar.

Både Ayrton Senna och MP4/4 får egna stativ. (Foto: Morgan Petri)

Lego Icons McLaren MP4/4 & Ayrton Senna – ett fantastiskt bygge

Nåväl, nu till byggsatsen i fråga. Setet är utvecklat tillsammans med McLaren och är således extremt detaljerat.

Den 109 sidor långa instruktionsboken rymmer 176 byggsteg vilket krävde drygt två timmar av flitigt byggande, som sannolikt blir närmare fyra timmar för gemene man.

Väl färdigt är bygget ruggigt snyggt och det bjuder dessutom på många positiva överraskningar längs vägen.

Lego Icons McLaren MP4/4 & Ayrton Senna
Att bygga Lego är en aktivitet som uppskattas av många, oavsett vad man bygger för set. (Foto: Morgan Petri)

Lego Icons McLaren MP4/4 bjuder på något för alla

För en teknikintresserad som undertecknad, är de många verklighetstrogna tekniska lösningarna ett stort plus.

Exempelvis har bilen fungerande styrning, stångfjädring och en ställbar bakvinge, något som vanligtvis endast återfinns på Technic-modeller.

Detaljrikedomen är inte endast ytlig och den överladdade V6:an har bland annat insug, turbos och toppar. Vid sidan av ratten hittar man till och med en växelspak.

Detaljerna under skalet överraskade positivt. (Foto: Morgan Petri)

En finurlig detalj under skalet är att vissa strukturella bitar byggs i Brasiliens färger, som givetvis är en hyllning till Ayrton Senna.

En liten Ayrton Senna-figur som platsar bakom ratten eller på ett separat pedestal gör bygget desto mer utställningsvänligt, för att inte nämna bilens egen ställning.

Lego Icons McLaren MP4/4 & Ayrton Senna
Är man lite observant lägger man märke till de gröna, gula och mörkblå bitarna. (Foto: Morgan Petri)

Ett bygge för alla med bensin i blodet

Många Lego-set är modellspecifika och håller man ett stall lite extra nära hjärtat kanske man ogärna ställer ut rivalernas bil på hyllan hemma.

Något som alla motorsportentusiaster dock kan ställa sig bakom är att McLarens MP4/4 med självaste Ayrton Senna bakom ratten är rent av ballt, oavsett stallhängivenhet.

Lego Icons McLaren MP4/4 & Ayrton Senna
Vilken motorsportfantast som helst uppskattar den här duon. (Foto: Morgan Petri)

Lego Icons McLaren MP4/4 & Ayrton Senna går utmärkt att bygga på egen hand, men är samtidigt tillräckligt krävande för att stimulera ett mindre sällskap.

Rent prismässigt är det precis vad man kan förvänta sig för antalet delar och bygget håller dessutom hög kvalitet rakt igenom.

Till skillnad från många simpla Speed Champions-set eller invecklade Technic-set finns här något för alla; den som gillar estetiken, mekaniken och/eller historien. Lego Icons McLaren MP4/4 & Ayrton Senna-setet är en riktig fullträff helt enkelt.