Fem bilevent du måste besöka någon gång i ditt liv

Kalendern för bilevent är fullständigt belamrad med härliga tillställningar att närvara på. Här följer en lista på fem sådana du måste besöka någon gång i ditt liv, åtminstone om du gillar bilar.

Under åren har vi frekventerat en rad bilrelaterade evenemang, allt från folkliga bilträffar till världens mest exklusiva bilevent.

De bilevent vi valt är listade i kronologisk ordning utefter när på året de sker. Många av evenemanget är så kallade Concours-event. För de som inte är så bevandrade i Concours-världen är det som en skönhetstävling för bilar.

Disclaimer

Högsta Växeln jobbar direkt med både Gärdesloppet och The Aurora.

bilevent
Bilevent bjuder på rejäla doser gemenskap. (Foto: Marcus Berggren)

Concorso d’Eleganza Villa d’Este

Concorso d’Eleganza Villa d’Este är inte bara ett av bilvärldens mest exklusiva evenemang, utan även ett av världens. Det har i över 100 års tid gått av stapeln på Villa d’Este vid Comosjön och ägs idag av BMW-gruppen.

Italienskt mode möter motorhistoriskt ögongodis i en miljö som heter duga. En dags inträde kostar runt 7 000 kronor och om man vill slå till på helgpaketet får man vara beredd på att punga ut över 150 000 kronor.

Vi har närvarat de senaste två åren och ska även dit i år. De är tveklöst ett av våra favoritevenemang, inte minst tack vare bilarna, men även tack vara de gemenskapen som bilar innebär.

2024 års upplaga av Concorso d’Eleganza Villa d’Este äger rum den 24 till 26 maj 2024.

bilevent
Concorso d’Eleganza Villa d’Este är ett måste i livet. (Foto: William Koitrand)

Gärdesloppet

Gärdesloppet ingår i kategorin mer folkliga bilevenemang och fyllde 100 år den 5 juni 2022. Det anordnas av Kungliga Automobil Klubben och är en folkfest av rang.

Hundratals bilar samlas och det bjuds på en kortege på morgonen samt ett så kallat regularitetsrally – Prins Bertil Memorial.

Det finns även en skönhetstävling för bilar – Concours de Charme.

I år återvänder Gärdesloppet till Gärdet efter att ha ägt rum på ängarna vid Djurgårdsbrunn under att antal år.

2024 års Gärdesloppet är den 26 maj 2024.

The Aurora

Ännu ett event på hemmaplan i år stavas The Aurora. Det sker på Norrvikens trädgårdar i Båstad, blott 20 minuter från Koenigseggs fabrik.

Koenigsegg är en stor del av eventet medan BMW är huvudsponsorer.

Tanken är att kombinera gammalt med nytt och erbjuda ett evenemang som tar sig in på den internationella arenan för klassiska bilevenemang. Det kommer även att bjudas på en hel del fester.

Första upplagan The Aurora håller på den 5-7 juli.

The Aurora bilevent
Koenigsegg är en stor spelare i The Aurora. (Foto: The Aurora)

Goodwood Festival of Speed

Goodwood Festival of Speed är en av få bilevent som bjuder på en tvättäkta dynamisk upplevelse. Med det menas det att man som åskådare faktiskt får se bilar av alla eror köras för kung och fosterland.

Vi har tidigare varit på plats och det är onekligen ett minne för livet. Som namnet antyder rör det sig sannerligen om en bilfestival och det finns helt otroligt myckat se.

Om man vill vara på plats under 2024 är det den 11-14 juli som gäller.

bilevent
Om man vill se klassiska (och nya) bilar rastas ordentligt är Goodwood Festival of Speed ett måste. (Foto: Marcus Berggren)

Monterey Car Week

Monterey Car Week är egentligen inte bara ett evenemang, utan det är flertalet evenemang som äger rum under en och samma vecka. Det finns en rad höjdpunkter, däribland The Quail, Monterey Motorsports Reunion, och berömda Pebble Beach Concours d’Elegance.

Under veckan går även fler än fem bilauktioner av stapeln och bilar för flera miljarder kronor visas upp Det gäller allt från bilar från innan 1900-talet till de allra senaste skapelserna.

Vi har närvarat de senaste tre åren och getts möjlighet att testa exempelvis Pininfarina Battista.

2024 års Monterey Car Week håller på den 9 – 18 augusti.

bilevent
Monterey Car Week är ett av få event där man kan få se hela två (!) Ferrari 250 GTO parkerade bredvid varandra. (Foto: Marcus Berggren)