Ikoniska racingbanan i knipa: Grannar klagar på oväsen

Racingbanan Laguna Seca i Kalifornien har nu hamnat i skottgluggen för lokala husägare. Det visar sig att de tycker att banan orsakar för mycket oväsen.

Laguna Seca har funnits sedan 1957 och har en av motorsportvärldens mest kända kurvor – den berömda korkskruven. Nu har emellertid lokalbor i närområdet bestämt sig för att bilarna på banan är på tok för högljudda.

Det rapporterar amerikanska Hagerty.

laguna seca racingbanan
Laguna Seca anordnar en rätt oerhört exklusiva evenemang varje år. (Foto: Marcus Berggren)

Racingbanan är en riktig kassako

Laguna Seca ligger i närheten av Monterey, strax söder om San Francisco. Banan används exempelvis varje år i samband med Monterey Car Week.

Totalt drar WeatherTech Laguna Seca in 250 miljoner dollar, motsvarande 2,6 miljarder kronor, varje år på diverse motorsportaktiviteter.

Banan ägs av kommunen Monterey och är ett viktigt inslag i den lokala ekonomin.

Exklusivt som få

Området där banan ligger är bland världens mest exklusiva och nyligen gick ett hus för närmare 50 miljoner kronor i området. Samma hus såldes för drygt 25 miljoner kronor sju år sedan.

Med andra ord finns det en kapitalstark skara som mer än gärna bor i närheten av banan.

Själva banan ligger uppe på en kulle och även om många av bilarna som kör där skulle få vilken decibelmätare som helst att darra, är det förhållandevis långt till närmsta hus.

Sätter ner foten

Det är Highway 68 Coalition som ligger bakom rättsprocessen mot banan.

Koalitionen menar på att det minsann inte framgår i banans diverse tillstånd – USA är ett sannerligen byråkratiskt land – att motorsport ska få äga rum där.

Laguna Seca har erbjudit motorsport i diverse former sedan 1957.

De som har lämnat in stämningsansökan hos Monterey County – som alltså är ägare av banan – har alltså valt att flytta till en plats med en motorbana, bara för att sedan klaga över att det är livat.

Exakt vad utfallet blir har ännu inte klarlagts, men det känns osannolikt att denna rättsprocess kommer att mynna ut i någonting.