Renault Arkana (2022)
Motor: 1,6-liters fyra, bensinhybrid, 145 hästkrafter, 205 newtonmeter
Kraftöverföring: Dog automatväxellåda, framhjulsdrift
Acceleration 0–100 km/h: 10,8 sekunder
Toppfart: 172 km/h
Vikt: 1961 kg
Mått (längd/bredd/höjd): 4568/2034/1576mm
Pris: Från 367 900 SEK 

I samarbete med Dagens PS finns denna recension även tillgänglig här.

Renault Arkana lanserades i Europa under 2021 och var enligt fransoserna själva den första coupé-SUV:en från ett “mainstream-märke”. Detta kan onekligen betraktas som ett tappert försök att klättra uppför bilmarknadens klasstrappa även om det inte nödvändigtvis reflekteras i prisbilden. Frågan är emellertid om Renault gjort tillräckligt för att bjuda upp till match inom det premium- och lifestyle-orienterade segment man nu kliver in i. Låt oss lägga i Högsta Växeln för att besvara den frågan. 

En vinnande design?

Det är tydligt att Renault Arkana går för en modern look som tilltalar de konsumenter vilka föredrar en djärv och sportig design. Det är svårt att inte associera formspråket med bilar såsom Mercedes-Benz GLC och BMW X4 – på gott och ont. Coupé-SUV-konceptet är onekligen polariserande, men det är svårt att förbise dess popularitet. I min subjektiva mening har Renault lyckats väl med bilens exteriördesign som bjuder på intressanta linjer och ett utseende som ofta förknippas med bilar av det dyrare slaget. 

En resonlig interiör

Invändigt finner vi en konventionell inredning som centrerar kring en högupplöst touchskärm i storlek 9,3 tum. Infotainmentsystemet är lätthanterligt och responsivt även om en fysisk styrplatta – likt BMWs “snurr-kontroll” – skulle vara ett välkommet komplement för att navigera bilens funktioner. I övrigt hittar vi på instrumentbrädan en rad analoga snabbknappar och reglage, snarare än touchstyrda sådana, vilket förenklar användarupplevelsen.

Det är emellertid tydligt att Renault kompromissat på byggkvalitén för att pressa prisbilden – just den ekonomiska aspekten får trots allt ses som ett av modellens främsta köpargument. Materialvalen upplevs stundtals som billiga; i synnerhet mittkonsolen i hårdplast. Med det sagt är detaljer/funktioner så som ambient lightning en fin touch.

Baksätet är relativt rymligt, den låga taklinjen till trots, och rymmer utan större problem 2 vuxna människor givet att de inte överstiger svensk medellängd med alltför många centimeter. Bagageutrymmet bjuder likaså på fullgod praktikalitet med en lastkapacitet à 480 liter. Att jämföra med exempelvis Citroën C4s 380 liter eller Toyota C-HR som mäktar med 377 liter.

Konkurrenter
Citroën C4
Kia Xceed
Mazda CX-30
Nissan Juke
Toyota CH-R

Ett hybridsystem från en Formel 1-bil

Den Arkana-variant som åtnjuter mest uppmärksamhet från Renault är E-Tech-modellen som alltså är en traditionell hybrid. I korta drag fungerar systemet på så vis att det i stället för en koppling finns två elmotorer, samma system som man finner i Renaults F1-bilar. Det innebär att systemet alltid startar på el och växlar med hjälp av just elmotorerna. Tanken är att det ska göra växellådan både snabbare och mer effektiv.

Resultatet är att bilen till förvånansvärt stor del driver på just el, men olikt Formel 1-bilar kan den inte sägas vara särskilt snabb. Motorn är förvisso responsiv från stillastående tack vare el-injektionen, men bilen saknar vrid i mellanregistret. 0-100 km/h uppnås först efter hela 10,8 sekunder i testbilen. 

Vad hände med fransk komfort?

Franska bilar är i högsta grad kända för hög komfort och en åkupplevelse som ofta beskrivs som molnlik. Så är dessvärre inte fallet med vår testbil av Renault Arkana. Fjädringen är på RS-Line-varianten kalibrerad åt det styvare hållet vilket resulterar i en stötig framfart. Biler kommer förvisso till sin rätt i motorvägshastighet och chassit hänger kvar med bravur i kurvigt väglag, men jag hade gärna sett att man prioriterat en mjukare åkkomfort – särskilt då prestandan ändå inte finns där.  

Summan av kardemumman

För- och nackdelar

+ Välfungerande hybridsystem
+ Design
+ Pris

– Till viss del plastig interiör
– Långsam
– Stötig

Renault Arkana är på pappret ett tilltalande paket med en rimlig prislapp, trots att modellen placerar sig inom det vanligtvis dyrare coupé-SUV-segmentet. Det som utmärker bilen i fråga är särskilt det unika hybridsystemet som bjuder på snål förbrukning och en tilltalande design. I övrigt sticker Arkana inte ut från mängden, men priset bör vara tillräckligt för att tilltala budgetmedvetna spekulanter.

BETYG
Helhetsintryck
Italien-fantast som väljer stil och profil framför praktikalitet. Alfa Romeo är inte helt oväntat ett personligt favoritmärke.