Linus utforskar Michelins nya dubbdäck i Arvidsjaur
Vilken premiumprodukt är fransk, dyr och har något med mat att göra? Champagne, givetvis, men den varan har jag inte druckit mycket av under de senaste dagarna. Man kan ju inte ha alkohol i blodet när man kör bil. Nej, det är Michelins nya dubbdäck X-ice North 4 som jag syftar på. Gummit är speciellt framtaget för att passa nordiska klimat och Sverige är en given marknad. Kan fransmännen sin sak? Jag begav mig till Arvidsjaur för andra gången i år, denna gång för att lägga i Högsta Växeln och undersöka vad nya Michelin X-ice North 4 går för!
Som sagt är detta andra gången i år som jag är på plats i Arvidsjaur. Vid förra turen provkördes nya Volkswagen T-Roc, och då var testbilarna utrustad med de mytomspunna Lappi-däcken (som är bestyckade med björnspjut snarare än dubbar). Riktigt så aggressiva är inte North 4 (som jag för enkelhetens skull kommer att kalla dem hädanefter). Nej, detta är ett sedvanligt däck som man kommer att kunna köpa hos vilken seriös återförsäljare som helst lagom tills nästa säsong. Priset? Återstår att se.
Fakta
Världsrekord i antal dubbar – 250 dubbar per däck (gäller 16-tummare)
19 % bättre rullmotstånd än föregångaren
Ståldubbar istället för aluminium
Nytt däckmönster
3,2 sekunder snabbare per varv än konkurrenterna på en 1km lång bana
Bland de bästa ljudnivåerna i sin klass
Dagen börjar med en lång genomgång av tekniska detaljer. Gummiblandningar, längden på dubbarna och mönsteralgoritmer diskuteras som om samtalet handlade om vilken etnicitet som ledaren i mellanstadiets Luciatåg bör ha. Jag, som i regel håller på med bilar snarare än däck, har svårt att hänga med i resonemangen som slängs ut mellan journalister och Michelins representanter. Tydligen är det inte lika självklart hur en gummiring med spikar bör konstrueras som man kan tro på förhand.
Tillgängliga storlekar (exklusive 20″)Den stora nyheten, som Michelin inte är blyga med att påpeka, är antalet dubbar. North 4 har nämligen mest dubbar av alla väglagliga vinterdäck – någonsin. På 16-tumsfälgar är antalet 250 stycken, vilket är 60 fler än tidigare rekordinnehavaren. Detta är en av faktorerna som gör att däcket är bäst i sin klass på underlaget is, eftersom att det är just på is som dubbarna faktiskt gör sitt jobb. På snö däremot, där själva gummit har större effekt, är man inte lika vassa.
Dags att lämna teorin och ge sig ut i ett kyligt Lappland. Här ute, på en frusen sjö några minuter från Arvidsjaurs flygplats, har Michelin radat upp ett 20-tal Volkswagen Golf, Arteon och Audi A6 sedaner, både med det egna och konkurrenternas däck på hjulen. Allt detta för att låta oss journalister göra en direkt jämförelse (eller i vart fall få ett hum om skillnaderna i praktiken).
Se även
Provkörning av Michelin Pilot Sport 4S
Provkörning av Pirellis vinterdäck
Den frusna sjön visar sig vara ett utmärkt val av plats för Michelin. Inte bara för att det är offentligt underhållande att sladda runt i 30 knyck utan risk för skador på bil eller liv, utan även eftersom det är just (ja, jag säger det igen) is som däcket gör sig bäst på. I ett av testerna, som innefattade acceleration och kraftig inbromsning, visar sig antalet dubbar göra påtaglig skillnad. I ett annat test, som utspelade sig på en snötäckt bana, är skillnaden inte märkbar utan finkänslig mätutrustning.
Så, är Michelins nya North 4 något att ha? I vart fall kan jag konstatera att det är en potent konkurrent till dagens premiumalternativ, men det handlar inte om någon revolution. Ett mer utförligt svar än så krävs ytterligare (och vetenskapligare) tester för. Den som rullar runt med North 4 på fälgarna kan å andra sidan alltid skryta om att man har flest dubbar i hela världen…