Bilmässan i New York: Koenigsegg Agera RS1

Att få se en livs levande Koenigsegg som någon som bokstavligen andas bilar är som att se Mona Lisa för en konstfantast. När jag därför strosade runt bland alla bilar på New York-mässan och helt plötsligt kom in på ett område där det enbart var überexklusiva bilar att beskåda lyste jag upp som en imploderad sol. När jag sedan såg en Bugatti Chiron och, gapande, såg ut som om jag var hos tandläkaren fällde jag en tår av glädje. Efter att ha slitit blicken från Bugattin efter ett flertal minuter så såg jag mässans mest minnesvärda bil – en Koenigsegg Agera RS1.

Agera RS1 är alltså en specialmodell av Agera – vi fick äran att se specialmodellen Agera RS Gryphon när vi var i Geneva. Det är alltså en bil som är beställd av en kund vars bilintresse snarare är ett bokstavligt beroende och vars bankkonto lätt förväxlas med ett färdigspelat Sudoku. RS1:an har beställts av en figur som kallar sig för Whitesse på sociala medier och som har en bilsamling som är som plockad från redaktionens våta drömmar.

Koenigsegg Agera RS1 är försedd med en 5-liters V8 som pumpar ut 1360 hästkrafter och 1371 newtonmeter. Det innebär alltså en 0 till 300-tid på 12,3 sekunder, snabbare än vad en Opel Karl når 100 på. Även om just RS1 är en så kallad ”1 of 1” bil så är det en av 25 bilar i en serie Ageror. Personligen tycker jag att färgvalen är lika fantasifulla som en tonårsgrabbs raggningsreplik på Tinder men det gör knappast att man inte behöver gräva sig till Kina för att hämta sin haka igen. Eftersom att man, dessvärre inte, får se en Koenigsegg var dag så minns man onekligen varje tillfälle. Tillfället i New York är ingen undantag från den regeln.