Test: BMW 750Li

BMW 750Li xDrive
Motor:
 4.4-liters V8:a bensin, 450 hästkrafter, 650 newtonmeter.
Kraftöverföring: 8-växlad automatlåda, fyrhjulsdrift.
Acceleration: 0-100 på 4.5 sekunder.
Toppfart: Begränsad till 250 km/h
Mått (längd/höjd/bredd):
5238/1479/2169 mm
Pris: 1 143 000 SEK
(testbil cirka 1 300 000 SEK)

När Mercedes-Benz lanserade S-Klassen så lyckades de extremt väl – de lyckades sälja över 100 000 S-klass på rekordtid och idag så skulle jag gå så långt som att säga att det är en vanlig bil på vägarna. Givetvis är det så att fler och fler vill ta del av den kakan. Audi försöker så gott det går med sin A8 L och BMW med 7-serien. Nya 7-serien har väldigt höga förväntningar satta på sig. Frågan är om den har förmågan att leva upp till dem. Vi har testat den minst Sverige-anpassade versionen – 750Li. L:et står för lång och i:et för bensin. Att det är en 750 innebär att det finns en törstig 4.4-liters V8 på 450 hästkrafter under huven. En bil för tyska VD:ar med andra ord som kan nyttja Autobahn. I Sverige kommer 730d bli storsäljaren men den ska vi köra i början av nästa år. Frågan är dock hur BMW – ”när du älskar att köra” – har lyckats tolka baksätesbilskonceptet. Har 750Li någon chans mot Mercedes-Benz S500, kungen? Låt oss ta reda på det genom att lägga i Högsta Växeln och recensera nya BMW 750Li xDrive.

Det som håller på att hända nu inom bilvärlden är att biltillverkare använder en och samma mall men i olika skalor när de designar en bil. Det innebär alltså att alla bilar ser mer eller mindre identiska ut. Nya 7-serien är absolut inget undantag. Det ser ut som en enorm version av 3-serien med inslag av 5-serien. Det som skiljer sig åt (bortsett från storleken) är kromlisten längs sidan samt vissa linjer som det skulle ta alldeles för lång tid att gå in på. Oavsett är BMW 7-serien en mycket attraktiv bil. D

en ser riktigt, riktigt svindyr ut (vilket den är) men är inte skrikig nog för att vända på alldeles för många huvuden. Den smälter in lite varstans och för de mer uppmärksamma användes just nya 7-serien för att slussa diverse potentater och nobelpristagare under Nobelveckan här i Stockholm. Vår testbil användes faktiskt till det just det veckan innan vi fick köra den vilket var lite häftigt. BMW har lyckats väl på designfronten och man kan egentligen inte begär något skrikigare. Det är som sig bör.

En lyxbil av rang som 750Li är ska erbjuda något oerhört speciellt när det kommer till interiören. Exakt så är fallet. Kvalitén på allt är i topp och det helt fantastiska iDrive-systemet har fått en smärre uppdatering vilket gör det ännu mer utsökt. Sätena är extremt bekväma både fram och bak vilket möjliggör det den är till för. Att åka mellan möte timme efter timme.

Det märks att det är en chaufförsbil i det att man har knappar som kontrollerar sätet bredvid förarsätet så det kan skjutas fram utan mycket om och men. Det finns även möjlighet att ställa in vilken förare det är som kör, vilket gör att alla inställningar kan sparas och ändras med hjälp av ett knapptryck.

Som tidigare konstaterat är BMW 750Li en baksätesbil – så det gäller att bedöma den både från fram- men också baksätet. Hur är då bilen att köra? Det ordet som beskriver upplevelsen bäst är angenäm. Det finns två olika komfort-lägen: ett som är vanlig komfort och ett som är extra komfort. Att inte ha bilen i extra komfort känns lite som att bowla i högklackat. Bilen är så extremt bekväm att man inte vet var man ska ta vägen. Man glider över vägen som ett flygplan glider över marken – det enda som sker är att vägen möjligtvis ändrar nyans men man känner ingenting.

Den plogar snudd på över fartgupp. Nya 7-serien har även ett adaptivt läge där den känner av hur man kör och anpassar inställningarna därefter så man inte tvingas pendla mellan eco, komfort och sport. I sport är bilen betydligt rappare än vad man tror men den känns aldrig riktigt snabb. Det enda som händer är att hastighetsmätaren klättrar extremt snabbt. Hastigheter som 150 och 200 känns snarare som hälften. Något som tyder på att den verkligen lämpar sig för det tyska vägnätet.

Den accelererar på ett väldigt värdigt vis och det är aldrig våldsamt trots att bilen väger en hel del. På landsväg är den förvånansvärt flink men man känner ändå att bilen är större än X2000. Stänger man av antisladd och försätter bilen i sportläge går det faktiskt att sladda bilen och bränna gummi vilket kanske inte känns så passande för en bil som används till Nobelfesten men ifall det är det man är ute efter så går det.

Det mest väsentliga med en bil som 750Li är baksätet. Där finns det enormt med utrymme så det går ingen nöd på praktikalitet. Det finns även praktiska fack att stoppa saker i. Bagageutrymmet är stort (515 liter) vilket är 5 liter större än S-Klassen. Att bilen är 5.2 meter lång gör det svårt att hitta parkeringsfickor som är tillräckligt stora. Tack och lov så stod bilen för det mesta i garage och på lastplats.

Komfort är givetvis BMW 750Li:s trumfkort. Den är minst lika bekväm som en S-Klass. Körglädjen man upplever i baksätet passar bäst här. Det är som sagt i baksätet som denna bil ska upplevas och jag kan med ärlighet säga att det inte finns något ljuvligare än att slussas från A till B i baksätet på en bil som BMW 750Li.

Sätet går att fälla ner i en halvliggandes position och huvudkuddarna får tempur-kuddar att framstå som direkt obekväma. Världen glider förbi utan ett knyst och man har mer benutrymme än längst fram i en biosalong. Det går absolut att ta sig en gedigen 8-timmars tupplur i baksätet om det nu skulle krävas. Skulle alla ha en bil som denna skulle man inte tvingas stanna varje meter på familjesemestern.

BMW 750Li är en bil som är till för att man ska ta sig från punkt A till B på bekvämaste och snabbaste möjliga sätt. Det finns inga kompromisser här inte. Det är den typ av bil som gör att man hellre åker bil till London än flyger. BMW har äntligen lyckats matcha Mercedes i baksätessegmentet och när det kommer till att välja BMW eller Mercedes som bil att slussas omkring i handlar det helt och hållet om bilmärket. Båda bilarna imponerar minsta lika mycket och det går bara att avundas de som har bilar som dessa som privata droskor. BMW 750Li – kompromisslös komfort.

Betyg

Helhetsintryck:
Total poäng: 4.5

Sammanfattning

BMW 750Li är en bil som är till för att man ska ta sig från punkt A till B på bekvämaste och snabbaste möjliga sätt. Det finns inga kompromisser här inte. Det är den typ av bil som gör att man hellre åker bil till London än flyger.