Video: Följ med Ronnie Peterson på ett varv runt Anderstorp

Det fanns en tid då världens främsta racingserie Formel 1 tävlade i Sverige, och då en av de bästa förarna var svensk. Följ med legendaren Ronnie Peterson på ett varv runt Anderstorp.

Ronnie Peterson är Sveriges största namn någonsin inom Formel 1, och anses av många vara en av de bästa förarna som aldrig blev världsmästare.

Han var också känd för sin spektakulära körstil, då han gärna körde sina Formel 1-bilar på sladd genom kurvorna. Det är inte en körstil som känns igen i dagens Formel 1-bilar.

Ronnie Peterson visar oss runt Anderstorp

Ronnies spektakulära körstil demonstreras perfekt av videon nedan, som är filmad på Anderstorp-banan i Småland år 1972. Bilen är en Formel 1-bil från March-stallet, som “Super Swede” körde för under åren 1970 till 1972.

Anderstorp gick på den tiden även under namnet Scandinavian Raceway, och var platsen för Sveriges Grand Prix mellan åren 1973 och 1978.

Tyvärr blev det aldrig någon förstaplats i Sveriges Grand Prix för Ronnie, eller någon annan svensk för den delen, utan det blev en andraplats som bäst.

Ett av få klipp av Ronnies körstil

Ronnie Peterson avled tragiskt av komplikationer under en operation efter en krasch på Monza-banan i Italien år 1978.

Detta betydde att hans karriär sträckte sig under tiden innan det blev vanligt att montera kameror på Formel 1-bilar. Det finns således knappt några klipp att hitta på nätet som visar Ronnies körstil.

Klippet från 1972 är en av de få undantagen. Ronnie kör ett varv runt Anderstorp med gott om bredställ, och förklarar hur man tar sig runt de olika kurvorna.

Toppfarten Ronnie når under varvet är runt 280 km/h, vilket inte är fy skam för en tävlingsbil från över 50 år sedan – även om det förvisso handlar om Formel 1.

Efter 1978 har flera internationella racingklasser tävlat på Anderstorp, men banan har aldrig riktigt levt upp till sina forna glansdagar.