Sexhjulig Tyrrell P34 Formel 1-bil såld på auktion

Under Formel 1:s över 70-åriga historia har det funnits ett och annat uppseendeväckande ekipage. Racingbilar som bryter normer tack vare nya tekniska innovationer har en särskild plats i historieböckerna och dit hör definitivt Tyrrell P34. 

Foto: RM Sotheby’s

Bilen debuterade i tävlingssammanhang 1976 och dess mest karaktäristiska drag var dess fyra framhjul, ja du läste rätt, P34 hade fyra specialdesignade tiotumshjul på framaxlarna.

Tyrrell P34 Formel 1
Tyrrell P34 är minst sagt distinkt med sina fyra framdäck.

Det är med andra ord en minst sagt unik pjäs som nu sålts i RM Sotheby’s Monaco-auktion. Dess unika attribut och historiska signifikans avspeglade sig i slutpriset som blev hisnande 

1 004 000 euro. P34 var däremot inte den enda Formel 1-bilen som såldes i auktionen. 

Inte dyraste Formel 1-bilen

Prismässigt brädades P34 enbart av en Ferrari 500 F2 som byggts om till 625-specifikation 1954. Andra bilar som fanns med i auktionen var McLaren M21, Tyrell 007 och Ferrari 312 T4 som var sista Formel 1-vinnande bilen under Enzo Ferraris levnadstid. Även mer moderna bilar med Formel 1-historia fanns med i auktionen som Prost AP02 från 1999. 

Tyrrell P34 bakifrån
Tyrrell P34 var inte den enda gamla Formel 1-bilen som auktionerades ut.

Den aktuella P34:an ingick tidigare i Jody Scheckters samling. Schekter är den enda personen som lyckats vinna en tävling med den sexhjuliga bilen vilket skedde 1976 under Sveriges Grand Prix på Anderstorp. 

Tyrrell P34 kördes av Ronnie Peterson

Inför nästa säsong ersattes Scheckter med svensken Ronnie Peterson men succén med sex hjul uteblev och inför 1979-års säsong återgick man till fyra hjul. Trots den begränsade succén så är P34 den enda sexhjuliga bilen som lyckats vinna ett Grand Prix. 

Sittbrunnen
Bilen har aldrig tävlat i Formel 1.

Den aktuella bilen har dock ingen tävlingshistorik eftersom den har sitt ursprung som reservchassi. Under slutet på 90-talet färdigställdes däremot bilen efter att dess ägare samlat ihop tillräckligt med reservdelar för att få ihop en komplett bil. Den aktuella bilen har chassinummer 8 och ska bland annat ha använts vid tester av Renaults turbomotorer.

Ford DFV
Motorn är en V8 av DFV-modell från Ford.

Sammantaget kan man konstatera att Monaco-auktionen bjöd på en rad läckerheter om man som vi på redaktionen älskar klassiska bilar. Kika in på länken och avundas de lyckliga vinnarna av budgivningarna. Utöver bilarna med Formel 1-historia såldes bland annat bagage till en Ferrari Enzo för den facila summan 30 000 euro.