Tesla Model Y – nu redo för terrängkörning

Förr i världen tillverkades suvar nästan uteslutande med terrängambitioner. På senare år har emellertid trenden vänt och suvar har i stället premierats för högre markfrigång och praktiska egenskaper. Ett exempel är en av världens mest sålda elbilar, Tesla Model Y.

Det verkar dock finnas individer där ute som vill att deras Tesla Model Y ska vara mer terrängduglig.

Ett exempel är företaget Popup Motor som nu erbjuder en höjningssats till Model Y.

Tesla med rejäl höjning

Popup Motors har inte snålat med höjningen, utan för kunder att höja sin Model Y med mellan 6 och 13 centimeter.

Det slutar dock inte där, utan höjningssatsen innebär att hjulen kan röra sig uppåt 20 centimeter upp och ner, något som innebär reella fördelar när det vankas terrängkörning.

Elbilar lämpar sig särskilt väl för terrängkörning i det att kraftleveransen är så linjär. En nackdel är emellertid bilarnas vikt.

Mer än bara fjädring

Popup Motors har inte bara jobbat med fjädringen, utan har även förstärkt en rad andra komponenter, allt i syfte att göra bilen rejält terrängduglig.

Hela chassit har förstärkts rejält, där tanken har varit att tillåta bilen att klara av de tuffaste av terrängutmaningar.

Model Y har inte designats med terrängkörning i åtanke, vilket innebär att den inte är tillräckligt tålig från fabrik för att klara av genuint tuffa tag.

Det bör emellertid understrykas att Tesla testar sina bilar i öknen.

Smakar det så kostar det

Alla dess modifikationer resulterar i en saftig prislapp – närmare bestämt 15 000 dollar, motsvarande 165 000 kronor.

Ett vanligt pris för en höjningssats är ofta kring 5 000 till 25 000 kronor.

Även om prestandan bortom asfalten ökar för en Tesla Model Y försedd med Popup Motors terrängkit, inkräktar det rejält på allt som heter räckvidd.

Kombinationen av grövre däck, en högre bil med sämre aerodynamiska egenskaper, och mer vikt resulterar i en sämre räckvidd.

Exakt hur mycket kortare räckvidden är har inte kommunicerats.