Vi har stiftat bekantskap med BMW iX1

Sedan BMW X1 lanserades för ett drygt decennium sedan har den blivit en av märkets mest framgångsrika modeller. Enligt en representant från BMW slår den till och med favoriten 3-serie Touring på fingrarna här uppe i norr.

Därför är det inte så konstigt att modellen i sin nu utkommande tredje generation kommer att erbjudas som den helt batteridrivna iX1. Högsta Växeln har varit på plats på Gotland för att stifta bekantskap med vad som kan bli ett mer premiumorienterat alternativ till Volkswagen ID.4

BMW iX1 har ett bekant utseende, eftersom officiella bilder visades upp av tillverkaren ganska nyligen. Jämfört med hur den framstår på fotografier har den en extra distinkt närvaro i fysisk form.

Frontpartiet har en muskulös framtoning, som med sin minskade sluttning på motorhuven påminner mycket om den betydligt större modellen X5. Lilla iX1 tycks emellertid vara mer argsint, med sina inåtlutade strålkastare, men det passar i och för sig också ett småsyskon. Dimensionsmässigt har bilen vuxit, men inte så mycket som man tror när man tittar på den.

Argsint småsyskon.

På insidan möts man av en förvånansvärt hög kvalitetskänsla. Allt jag hann med att röra kändes gediget, och designen ger uttryck för en mycket väl avvägd balansgång mellan tradition och framåtanda. Det är välkommet i en familjebil.

Andra nyheter från Gotland
BMW i7
BMW XM

Något väldigt modernt som introduceras i och med iX1 är tillval on demand. Exempelvis rattvärme finns som standard på samtliga exemplar, men tillgängliggörs inte förutan en extra slant. Utöver att förenkla vid produktionen, innebär detta att köpare kan bestämma sig för vissa tillval även efter att bilen levererats, och om så önskas bara tillfälligt. Hur ekonomiskt (o)försvarbart det senare är kan vi inte uttala oss om utan att veta mer om priserna.

Det enda vi i nuläget vet om den saken är att iX1 xDrive30 kommer att kosta från 610 000 kronor. Vi ser fram emot att uppleva den, för att avgöra huruvida den är värd de pengarna!

Här kan ni läsa mer om BMW iX1!