ÅHVB finalist #3: Bentley Flying Spur

Bentley har i urminnes tider tillverkat kontinentalkryssare av rang, bilar som gör att man hellre tar kärran till andra sidan kontinenten än flyget. Det bästa med att korsa en kontinent i bil är den frihet det innebär, men även det sociala i att åka på roadtrip i goda vänners lag. De flesta GT-bilar är strikt tvåsitsiga, men Bentley Flying Spur låter dig ta med dina nära och kära i högsta komfort.

”Den har en smått absurd toppfart på 333 kilometer i timmen och till skillnad från en Continental GT har den en tillräckligt stor kaross för att våra vänner ska kunna följa med.”

Nya Flying Spur ”river muren mellan sport och komfort” och erbjuder en svårfunnen balansgång mellan två till synes polära motsatser. Vi lyckades på tämligen odramatiskt manér med konststycket att köra 344 knyck, 11 kilometer i timmen över bilens officiella toppfart, i total lyx och komfort utan att känna att livet står på spel säger en hel del om den nivå nya Flying Spur ligger på. Den är sanslöst duktig på att avdramatisera höga hastigheter och få hela länder att krympa.

”Det spelar ingen roll om du kör 100 kilometer i timmen, 200, eller 300. Trycker du gasen i botten så sticker du ändå iväg.”

Fortsättningsvis har den ett utseende som inte trampar alla på tårna och en interiör som fullständigt osar exklusivitet. Dess förmåga att erbjuda något unikt inom segmentet – en Rolls-Royce Ghost är betydligt mer komfortorienterad och en Porsche Panamera är betydligt mer sportorienterad – ska inte underskattas.

Bentley Flying Spur lär vara en av de sista bilarna av sitt slag – en lyxbjässe med en frustande W12 på 635 hästkrafter och 900 newtonmeter och en toppfart i paritet med en Formel 1-bil. Den är lika trevlig att sitta i som den är att köra och är det ultimata färdmedlet om man snabbt och isolerat vill ta sig till andra sidan kontinenten. I dessa pandemitider ”när det inte går att resa” visar nya Bentley Flying Spur att jo, det kan man visst. Därför är den min solklara kandidat till Årets Högsta Växeln-bil 2020.

Se vår videorecension av Bentley Flying Spur här: