ÅHVB finalist #7: Porsche 911 Carrera S

Läs vår recension av Porsche 911 Carrera S här.

Julen står runt knuten och det är endast ett fåtal dagar kvar till självaste julafton. Sist ut i årets upplaga av vad som i min mening är bilvärldens mest förnäma pris, är Porsche 911 Carrera S. Den Carrera S jag har valt att nominera är dock ingen vanlig 911, nej här snackar vi tvättäkta entusiastbil med tillvalet Exclusive Manufaktur ikryssat och en manuell, sjuväxlad låda som höjer körupplevelsen till kosmos.

Rösta på din kandidat för Årets Högsta Växeln-bil 2021 här!

Bilvärlden kryllar av modeller som på ett eller annat sätt försöker leva upp till den nötta klyschan; en sportig upplevelse. Mycket handlar om design och styling, och i många fall ser det mer ut för världen än vad det faktiskt ger föraren i form av körglädje. Porsche har valt att gå en annan väg. 911 har sett likadan ut i närmare 60 år och varje gång märket presenterar en ny generation är det tydligt vad fokus har varit; att leverera en fullkomligt briljant körupplevelse och förfina ”vardagssportbilen” till det yttersta.

Det är tydligt att fokus har varit att leverera en fullkomligt briljant körupplevelse

Varje gång lyckas Porsche att göra 911 till en förbannat eftertraktad sportbil. I sin senaste tappning är körupplevelsen extremt nära perfektion, det märks att 911 är en ofantligt genomtänkt bil med ytterst få brister.

Den sjuväxlade manuella lådan väcker liv i den annars tämligen kontrollerade körupplevelsen och gör föraren tydligt medveten om de 450 hästkrafter som släpps lös från den sexcylindriga boxersexan. Att rådda växlar själv och ta hand om all kraft som skickas ner i backen via bakhjulen är en upplevelse i sig. Porsche 911 med manuell växellåda är så nära en fulländad sportbilsupplevelse man kan komma.

Efter att ha kört och upplevt en känsla av eufori som Porsche 911 Carrera S med manuell växellåda och eleganta Exclusive Manufaktur-tillval lyckas leverera är det svårt att inte bli kär. Få gånger tidigare har jag upplevt en tajtare, så precis och mer energifylld helhetsupplevelse bakom ratten. Gör som jag – rösta med hjärtat på min nominering till Årets Högsta Växeln-bil 2021.

Rösta på din kandidat för Årets Högsta Växeln-bil 2021 här!