Test: Kia Ceed SW

Kia Ceed SW 1,4 T-GDI DCT
Motor: 1,4-liters, 4-cylindrig, bensin, 140 hästkrafter, 242 newtonmeter
Kraftöverföring: 7-stegad dubbelkopplingslåda DCT, framhjulsdrift
Acceleration 0–100 km/h: 9,4 sekunder
Toppfart: 206 km/h
Vikt: 1355 kg
Mått (längd/bredd/höjd):
4600/1800/1465 mm
Pris: 190 300 SEK
(Testbil ca 230 000 SEK)

Kia har gått från att vara ett märke som tillverkar bilar lika attraktiva som en tå täckt av vårtor till att bygga genuint bra bilar. För varje generation visar det koreanska märket att de blir bättre och bättre men något mycket viktigt har alltid saknats. Detta gäller även för kombiversionen av nya Ceed. Låt oss ta reda på vad det är genom att lägga i Högsta Växeln och recensera nya Kia Ceed SW.

Ceed SW är långt ifrån en stor bil på utsidan. Den är ungefär lika stor som en Volkswagen Golf Sportscombi men ser ännu mindre ut än så. Designen är högst intetsägande med lite inspiration från BMW:s baklyktor och en silhuett som inte väcker några känslor över huvud taget. Trots bilens ringa storlek är den ändå fullkomligt enorm invändigt. Bagageutrymmet är större än i en Volvo V90 vilket inte är något annat än helt otroligt.

Interiören är också tyskinspirerad och är både snygg och praktisk. Allt sitter var man förväntar sig och infotainmentsystemet är användarvänligt utan att vara lika väldesignat som BMW:s iDrive-system. Ceed SW är också välutrustad när det kommer till all teknik man kan tänkas vilja ha i en modern familjebil. Testbilen saknade lyx som läderstolar och elektrisk baklucka men hade både adaptiv farthållare och en smärre uppsjö av aktiva säkerhetssystem.

Under huven sitter en bensinmotor på 140 hästkrafter. Det låter långt ifrån tillräckligt men faktum är att Ceed SW hänger med bra i trafiken och känns betydligt snabbare än den faktiskt är. Dessutom är den långt bättre i kurvorna än man förväntar sig. Styrningen är responsiv och direkt och växellådan är genuint bra. Det enda klagomålet jag har är att gasresponsen ibland är något trög men det är inte ovanligt bland framhjulsdrivna bilar.

Det är alltså tydligt att Kia Ceed SW är en objektivt bra bil, ett nästan felfritt transportmedel från A till B. Det som saknas är dock känsla och själ. Kia Ceed är en bilvärldens psykopat, den har alla beståndsdelar och egenskaper av en bil men man lämnar den på parkeringen helt kall. Det finns egentligen inget konkret att klaga på men jag har nog aldrig haft en så dålig koppling till en bil någonsin och det tilltalar mig lika lite som ett heroinberoende. Kia Ceed SW är en väldigt bra bil, men bara för de som inte bryr sig om bilar. Om du är det minsta intresserad av bilkörning bör du leta vidare.