Fyra Bugatti Veyron beslagtagna av tysk polis

Tysk polis beslagtog fyra specialutgåvor av Bugatti Veyron från ett garage i München, Tyskland, under den gångna veckan. Enligt uppgifter ska bilarna ha en koppling till en omfattande korruptionsskandal i Malaysia. 

Det rör sig inte om vilka Veyron-modeller som helst, utan några av världens mest exklusiva. Bugatti Veyron är föregångaren till Chiron.

Bugatti Veyron
Veyron-modellerna ingår i den så kallade Les Légendes de Bugatti-serien. (Foto: Bugatti)

Garagerade på Motorworld

Nyheten rapporterades först av den tyska tidningen Bild, som noterar att bilarna hittades inne i något av garagen på Motorworld München som är en evenemangsplats för bilar i den norra delen av staden. Motorworld påminner på många sätt om det välkända konceptet Classic Remise som finns i Berlin och Düsseldorf. 

Man skulle kunna anse att alla Bugatti är sällsynta objekt men de fyra beslagtagna bilarna är en del av ’Les Legendes de Bugatti’-serien. Endast 18 av dessa specialare byggdes och de är spridda över sex specialdesignade modeller. 

Bugatti Veyron
En av bilarna var denna som visades upp på bilmässan i Kina. (Foto: Bugatti)

Exklusiva specialmodeller

De fyra bilarna som beslagtagits är från utgåvorna som benämns Rembrandt, Black Bess, Jean-Pierre Wimille och Meo Costantini. De här specialutgåvorna är baserade på Veyron 16.4 Grand Sport Vitesse

Prismässigt låg alla i samma intervall när de var nya vilket innebar att man fick slanta upp kring 3 miljoner dollar, alltjämt är värdena svåra att fastställa idag. Bilarna kommer sällan ut till försäljning och säljs vanligtvis inte på offentliga auktioner. 

Bilarna lokaliserades och beslagtogs av anställda från tyska kriminalpolisens avdelning 7 i München som är specialiserade på ekonomisk brottslighet. 

Malaysisk koppling

Münchens polis var mycket förtegna kring ytterligare detaljer kopplade till beslaget men tyska Bild har tack vare anonyma källor kunnat få fram mer specifika detaljer. 

Enligt de här anonyma källorna är de beslagtagna bilarna relaterade till en utredning som rör den Malaysiska fonden 1MDB. 

Det malaysiska fondbolaget grundades 2009 i ett försök att stärka landets ekonomi, men fungerade istället som ett verktyg för förskingring. Enorma summor pengar förskingrades från den malaysiska allmänheten. 

Bugatti Veyron
Bilarna har kopplingar till en korruptionsskandal i Malaysia. (Foto: Bugatti)

Dömd premiärminister

Den tidigare premiärministern Najib Razak dömdes till 12 års fängelse för sitt deltagande 2020. Razak lyckades personligen komma över mer än 600 miljoner dollar. 

Vem som är ägare till de beslagtagna fordonen är för tillfället oklart men allt eftersom utredningen fortskrider lär detaljerna bli offentliga liksom deras koppling till 1MDB.