Max Verstappen: Världsmästare igen

Holländaren som kör för Red Bulls F1-stall fortsätter med sin totala dominans i motorsportens absoluta finrum. Under Qatars Grand Prix säkrade Verstappen titeln genom att stallkamraten Sergio Perez kraschade och därmed omöjliggjorde en poängmässig återhämtning i tabellen.

Verstappens seger placerar honom i samma härad som racinglegendarerna Ayrton Senna, Nelson Piquet, Niki Lauda, Sir Jackie Stewart och Sir Jack Brabham, alla med tre världstitlar. 

Max Verstappen
Max är numera i samma liga som exempelvis Ayrton Senna. (Foto: Getty Images)

Ungtupp till racingförare

Med sina 26 år är Verstappen den näst yngsta trefaldiga mästaren någonsin, endast slagen av Sebastian Vettel som lyckades med samma bragd vid 25 års ålder. 

Vettel vann dessutom en fjärde titel året därpå vilket gör att Verstappen måste vinna ytterligare två titlar för att passera honom. 

Verstappen och Red Bull har varit den dominerande kraften under hela säsongen, med Verstappen segrande i samtliga lopp utom tre, av vilka han hamnade på andra plats i två av dem. 

Slår Schumacher

Dessutom överträffade han Michael Schumachers tidigare rekord från 2004 om nio raka segrar genom att triumfera i tio på varandra följande lopp, vilket aldrig tidigare inträffat i Formel 1. 

Det handlar helt enkelt om enastående prestationer från Verstappen men frågan är hur stor del av resultatet som kan tillskrivas Adrian Newey och RB-19-bilen som han varit ansvarig designer för. 

Stallkamraten Sergio Perez har också presterat exceptionellt bra eller haft en exceptionellt bra bil och ligger på andra plats i tabellistan. 

Max Verstappen
Hela Red Bull-stallet har presterat bra. (Foto: Getty Images)

Verstappen – ingen rekordjägare

Verstappen har förnekat att han har ett intresse av att slå olika typer av rekord även om han gång på gång lyckats med bedriften. 

Trots sin ålder har han radat upp anmärkningsvärt många vinster, han närmar sig sin 50:e seger, men han har än så länge en bit kvar till toppen där Michael Schumacher och Lewis Hamilton huserar med 91 respektive 103 segrar. 

Så länge inte någon av de konkurrerande stallen lyckas med bedriften att ta fram en betydligt bättre bil så lär Verstappen fortsätta sin resa mot att bli en av de riktigt stora inom sporten.

Oavsett det framtida utfallet gratulerar redaktionen Verstappen till årets vinst.