Volkswagen Phaeton är lyxsedanen som aldrig släpptes

Volkswagen Phaeton är en ultralyxig sedanmodell som introducerades år 2002. Den tillverkades fram till år 2016, men någon efterföljare kom aldrig. Nu släpps bilder på en andra generation som aldrig tidigare har visats för allmänheten.

Volkswagens dåvarande VD, Ferdinand Piëch, ville skapa en bil som kunde konkurrera med Mercedes-Benz S-klass och BMW 7-serie. För att uppnå detta delade första generationen Phaeton plattform med de klart dyrare modellerna Bentley Continental GT och Bentley Flying Spur.

Trots sin gedigna byggkvalitet, avancerade tekniska lösningar och konkurrenskraftiga prislapp sålde den inte som förväntat. Av den anledningen blev det därför ingen efterföljare till den första generationen av Volkswagens lyxsedan.

Produktionen av första generationen pågick från 2002 ända till 2016, men lades sedan ner för att ställa om fokus till elektrifiering. I Kina ersattes Phaeton av Volkswagen Phideon som snarare liknar en sminkad och förlängd Passat.

Om andra generationen Phaeton skulle ha gått in i produktion så skulle den med största sannolikhet ha baserats på märkets MLB-plattform.

Den bil som syns körandes på bilderna är en prototyp som var med i beslutet om modellen skulle gå in i produktion eller ej. Designen är en vidareutveckling från första generationens exteriör med mängder av krom och en lång hjulbas.

Insidan genomsyras av lyx i alla möjliga former. Föraren och framsätespassageraren får ta del av den välvda display som idag sitter i Volkswagens flaggskepps-SUV – Touareg. I baksätet finns träpaneler som bryter av mot den ljusa skinnklädseln, TV-skärmar och en kontrollpanel i mitten.