Test: Kia ProCeed GT

Kia ProCeed GT
Motor: 1,6-liters, 4-cylindrig, bensin, 204 hästkrafter, 265 newtonmeter
Kraftöverföring: 7-stegad dubbelkopplingslåda, framhjulsdrift
Acceleration 0-100 km/h: 7,5 sekunder
Toppfart: 225 km/h
Vikt: 1540kg
Mått (längd/höjd/bredd): 4605/1422/1800mm
Pris: 299 900 SEK (Testbil ca 305 000 SEK)

Kia har på relativt kort tid gått från att vara ett bilmärke som gemene man har fnyst åt, till att tillverka vettiga bilar med prislappar som inte innebär personlig konkurs vid ett nybilsköp. Senaste generationen Kia Ceed har funnits på marknaden i över ett års tid och det praktiska formatet har gjort att modellen har blivit väldigt populär. Märket tillverkar dock inte enbart enkla bilar som transporteras från punkt A till B. Nej, för en tid sedan släpptes nämligen modellen Stinger som skulle ha mer karaktär och attityd än någon annan tidigare modell från Kia. Nu är Kia ProCeed här och den ska vara det sportiga, slanka syskonet i Ceed-familjen. Låt oss lägga i Högsta Växeln och ta reda på vad den går för.

Redan när ProCeed avtäcktes för ungefär ett år sedan stod det klart att fokus ligger på design. Karossformen är en så kallad shooting brake och den ska ge känslan av att man kör något sportigare än en vanlig familjekombi. Framifrån ser den ut som en helt vanlig Kia Ceed, vilket inte är så konstigt eftersom Kia ProCeed och vanliga Ceed delar front. Det är alltså bakom framdörrarna som designavdelningen har ansträngt sig maximalt för att göra den så vacker som möjligt. Baken är tveklöst behaglig att vila ögonen på. Ljuslisten som går mellan bakljusen och det lilla triangelformade bromsljuset smälter in som ett svettband på en tennisbana. Den sluttande taklinjen förhöjer sannerligen den sportiga känslan och från vissa vinklar kan jag inte undgå att skymta designdrag som leder tankarna till Porsche Panamera.

Runt hela bilen kan man hitta röda detaljer lite här och var, och det färgtemat följer även med in på insidan. Ratten och sätena är nämligen fyllda med röda stygn som ska påminna om hur sportig bilen är. Interiörens layout är enkel och den som tidigare suttit i en Kia kommer direkt att känna igen sig. Sätena är trevliga att placera baken i och ratten skön att greppa. Det är lätt att navigera, men instrumentbrädan är inte särskilt upphetsande. Digitala visare hade tveklöst gjort insidan mer premium.

När man startar motorn märker man snabbt att Kia ProCeed GT är en bil med sportiga ambitioner. Motorn låter nämligen förvånansvärt mycket och ljudet kan liknas vid en morrande tiger, visst är en del av ljudet syntetiskt men det låter överraskande bra även utanför bilen. När man kör iväg märker man snabbt hur kvick och väl avvägd styrningen är. Det spelar ingen roll om man susar fram på motorväg eller pressar bilen till det yttersta på snirkliga småvägar, den känns alltid lätt att kontrollera och att placera rätt i kurvor. Visst är stötdämparna relativt hårt inställda, men det är inte så farligt att man behöver uppsöka ryggvård efter en kort resa till mataffären. Trots att ProCeed är framhjulsdriven understyr den sällan och den hårda fjädringen innebär att den lutar minimalt i kurvorna.

Om man nu skulle vilja ta familjen på en tur går även det bra. Baksätet har, trots skidbackslutningen på taket, plats för fullvuxna människor och i bagageutrymmet finns det plats för både matkassar och barnvagnar. 204 hästkrafter kanske inte låter som särskilt mycket men faktum är att ProCeed känns mycket snabbare än så. Trots fullpackad bil känns den rapp och hastighetsmätaren rör sig snabbt uppåt, särskilt när man kommer över 4000 varv per minut.

Kia ProCeed GT bevisar ytterligare en gång att märket kan tillverka bilar som inte bara fungerar som sterila färdmedel. ProCeed är sportigare, snyggare och roligare än en vanlig Ceed men den kan lasta lika många människor och nästan lika mycket packning. Shooting brake-segmentet är litet men det är nödvändigtvis ingen nackdel för Kia eftersom konkurrenterna därmed är få. ProCeed är en kompetent bil som tilltalar både hjärtat och hjärnan och den är enligt mig värd att bli ännu en framgångssaga från Kia.

Betyg

Exteriör:
Interiör:
Körglädje:
Valuta för pengarna:
Relativ praktikalitet:
Ha-begär:
Relativ prestanda:
Teknik:
Motorljud:
Komfort:
Total poäng: 3.7

Sammanfattning

Kia ProCeed är snygg och sportig utan att kompromissa med utrymme. Styrningen är fenomenal, och kraften mer än tillräcklig. Den bevisar att märket kan tillverka bilar med karaktär som tilltalar såväl hjärtat som hjärnan.