Rolls-Royce Cullinan äntligen på plats i Sverige

Det verkar som att stadsjeepar är här för att stanna och när Bentley Bentaygas framgång är ett faktum kan naturligtvis inte Rolls-Royce vara sämre. Nya Cullinan är döpt efter världens största diamant och det beskriver bilen väl: enorm och obegripligt exklusiv. Vi var på plats när den första bilen visades upp i Rolls-Royces showroom i Stockholm.

Rolls-Royce Cullinan kan vara en av de mest magistrala bilarna jag någonsin har skådat. Hela bilen bara skriker ”UR VÄGEN”. Grillen är 100 procent krom och Rolls-Royce, lamporna har samma laserteknologi som i Phantom och motorn är en V12 på 6,75 liter är plockad från samma bil.

Hur absurt det än må låta är Cullinan tänkt att vara en praktisk familjebil för den mest förmögna promillen i samhället. Därför är baksätet högst användbart (om man inte väljer en fyrsitsig Cullinan) och bagageutrymmet är större än i någon annan lyxbil. Luftfjädringen äter dock upp en hel del utrymme där bak.

Den största skillnaden mellan Cullinan och andra Rolls-Royces är att den är fyrhjulsdriven och har ett offroad-läge. Där har Rolls tack och lov behållit sin minimalistiska inställning till lyx genom att ha en enda knapp för läget. Inga sand-, grus-, ler-, eller stenlägen. Så underbart uppfriskande!

En rolig detalj med Cullinan är att den är designad för att kunna ta sig upp för de högsta sanddynerna i mellanöstern eftersom den marknaden är helt avgörande för Rolls-Royces framgång. Om den inte hade klarat det hade ingen där köpt den. Därför finns ett hemligt special-offroad-läge som gör bilen ännu mer kapabel. Dessutom kommer alla 850 newtonmeter vrid redan vid 1600 rpm vilket ytterligare underlättar terrängkörning.

Med Cullinan vill Rolls-Royce vara störst, bäst och vackrast både i och utanför storstadsdjungeln. Störst är den tveklöst, och om lyx är högst prioriterat är bilen också bäst. Huruvida den är vackrast lämnar jag upp till var och en att avgöra. Jag kan dock avslöja att den ser mycket bättre ut i verkligheten än på bild. Nya Cullinan kostar givetvis en smärre förmögenhet och finns att beställa redan nu men väntetiden är allt annat än kort…