Test: Hyundai i30

Hyundai i30 1,4 T-GDi Premium
Motor: 1,4-liters 4-cyl bensinmotor, 242 newtonmeter, 140 hästkrafter
Kraftöverföring: sjustegad dubbellkopplingsautomat
Acceleration 0–100 km/h: 9,2 sekunder
Toppfart: 205 km/h
Vikt: 1316 kg
Mått (längd/höjd/bredd):
4340/1790/1455 mm
Pris: Från 184 900 SEK
(Testbil ca 229 900 SEK)

Golfklassen har länge dominerats av bilmodellen som gav klassen sitt namn: Volkswagen Golf, men biltillverkare världen över gör sitt bästa för att peta ner kungen från tronen. Resultatet av detta är att vi inte bara kan välja mellan vansinnigt många halvkombi-modeller, utan att flera av dem börjar hota VW på riktigt. En tillverkare som  har gjort ett seriöst försök till att slå sig in på den europeiska marknaden är Hyundai, ett märke som tidigare förknippats med ena halvan av Korea och en ganska trist framtoning. Hyundai i30 är ett försök till att bygga något som på allvar kan hota den tyska dominansen. Låt oss lägga i Högsta Växeln och ta reda på om Hyundai i30 är bra nog för att peta ned Volkswagen Golf.

När man tittar på Hyundai i30 ska man ha en sak väldigt klar för sig. Designen är tänkt att bära med sig lite europeisk krydda, men huvudmålet är att sälja bilen i så stora volymer som det bara går. Därför kan man sällan förvänta sig en gripande design i detta segment, då bilen måste tilltala alla. Det går det inte att påstå att i30 är en vacker skapelse, men den är inte direkt ful heller. Den ser inte billig ut utan har ett modernt åtstramat utseende. Att titta på bilen är lite som att bli serverad vaniljglass efter middagen, ingen tokimponerande dessert men just denna glass visade sig vara välgjord.

Hoppar man in i Hyundaien är det precis samma historia som med utsidan. Du kommer inte att lura någon att du kör en Genesis på det sättet varenda förbannade VW Phaeton-ägare påstår sig ha en ”Bentley”. Istället är alla kontaktytor ganska trevliga att röra vid eftersom plasten har ett ganska mjukt motstånd.

Insidan är också väldigt användarvänlig och lägger du till lite utrustning får man med uppvärmda och kylda säten vilket kan tyckas vara lite lyxigt i detta segment. Vidare erbjuds full uppkoppling till Android och iOS samt förarhjälp av det senaste slaget. Allt som allt är insidan väldigt modern och  den innehåller det mesta man kan förvänta sig från en nylanserad produkt.

När det väl ska ut och gasas märker man direkt att Hyundai både träffat högt och lågt gällande drivlinan. Motorn är en 4-cylindrig bensinare på 140 hästkrafter, vilket inte riktigt räcker till några dramatiska hastighetsförsök. Det rör sig inte om någon kraftfull motor vilket märks och som samtidigt är lite av poängen. Radfyran är byggd för att gå snålt vilket den gör, men jag vet att andra tillverkare klarar kompromissen mellan karaktär och ekonomi mycket bättre.

Växellådan däremot är något av en chock. Den  är nämligen helt briljant. Det är en sjuväxlad dubbelkopplingslåda som verkligen räddar motorn. Tack vare lådan som är både snabb och smidig blir hela drivlinan riktigt trevlig att använda. Tänk på det hela som en utekväll på Hellströms: man kan klaga på sunkiga lokaler, men upplevelsen blir ändå väldigt trevligt när ölen är den ”bästa” i stan.

Allt som allt är Hyundai i30 en riktigt bra bil. Den gör allt som en Golf kan göra och det känns inte längre som man har varit snål när man är ute och kör. Problemet är priset då det uppenbarligen har kostat en del att göra i30 så bra som den är. Den bilen vi testade kostade cirka 229 000 kronor vilket inte är galet mycket billigare än en motsvarande Golf. Är den då fortfarande köpvärd framför tysken? Jag säger absolut ja, men jag klandrar inte heller den som tänker tvärt om.

Betyg

Helhetsintryck:
Total poäng: 3.5

Sammanfattning

Hyundai i30 är ett förnuftigare val än den redan förnuftiga Volkswagen Golf. Vill du ha en bra bil som klarar vardagen med bravur är detta ett bra val. Det är nästan svårt att hitta fel på i30 vilket också dödar lite av charmen. Är man en aning mognare än oss på redaktionen kommer man inte att bli besviken av Hyundai i30.