Högsta Växeln besöker Detroit
Detroit, även kallat Motor City eller Motown är en av världens mest kända städer när det kommer till bilindustrin. Den är även känd för dödsskjutningar, något vi slapp förnimma. Det sägs ofta att staden utvecklades i takt med bilindustrin och degenererades sakta men säkert som en dyning av lågkonjunktur och katastrofala försäljningssiffror för de tre stora amerikanska bilmärkena – Chrysler, Ford och GM. Huruvida det faktum att de behövde den amerikanska regeringens hjälp för att inte gå i konkurs är bevis på att produkterna de tillverkar inte riktigt håller måttet eller inte är en annan femma. Det som består i Detroit är de stora amerikanska bilföretagens huvudkontor samt en av världens största bilmässor – NAIAS, North American International Auto Show. Det hela började med ett fåtal lokala aktörer som visade upp sina bilar för ett tjugotal reportrar och besöks idag av tusentals journalister från världen över och kantas av presskonferens efter presskonferens. Dessvärre möjliggjorde inte Högsta Växeln-redaktionens schema ett tidigare besök till motormässan så när vi blev bjudna på en frukost av den största motorjournalistföreningen i USA bokades biljetter raka spåret till Detroit på nolltid från vårt kontor i Miami, Florida. Jag vill vara noga med att poängtera att Högsta Växeln var det enda svenska mediat som närvarade på motormässan i Detroit eftersom vi helt enkelt jobbar hårdare.
Jag vill vara noga med att poängtera att Högsta Växeln var det enda svenska mediat som närvarade på motormässan i Detroit eftersom vi helt enkelt jobbar hårdare.
Utställningsområdet som man finner i Cobo Center i centrala Detroit är troligtvis lika stort som Arlanda och Bromma flygplats kombinerat. Om man tror att det är för att det ska finnas utrymme för alla häftiga bilar har ni delvis rätt. Främst handlar det om att få plats med alla bilar som lätt förväxlas med sömnpiller, bilar som man först skulle behöva stoppa i munnen innan man de facto konstaterat att det är en bil. Anledningen till detta är för att mässan används som en plattform för att sälja bilar. Till exempel fanns det betydligt fler ”pikkisar” än vanliga bilar, just för att gemene amerikan har väldigt mycket komplex.
I havet av hemskheter och narkolepsiframkallande färdmedel fanns det självfallet bilar som jag mer än gärna hade varit med på en säsong av Big Brother, Paradise Hotel eller något annat program garanterat att förstöra min framtid för att få nycklarna till. Här följer därför en lista med de bilar som Högsta Växeln fann mest intressanta men som även kan köpas i Europa. Av den anledningen är tyvärr uppdaterade Toyota Camry inte med på listan, även om vår skribent Linus Adolfsson vill ha en.
Acura NSX
Nej, jag har inte tappat förståndet och är fullt medveten om att Acura inte saluförs i Europa. Istället får vi Honda NSX, efterträdaren till berömda, öh, NSX. Drivlinan består av tre elmotorer och en 3,5-liters V6 med dubbelturbo på 573 hästkrafter som går ner i backen via en niostegad dubbelkopplingslåda till alla fyra hjulen. 0 till 100 avverkas på 3,1 sekunder och toppfarten är 307 kilometer i timmen. En bil som man måste se i verkliga livet för att verkligen uppskatta. Högsta Växeln jobbar på att kunna lägga vantarna på en inom kort.
BMW M760Li
Stora lyxsedaner är något vi älskar. De är sanslöst snabba men samtidigt ruggigt bekväma och kompromisslösa, eftersom de tar itu med problem som vikt genom att kompensera med hästkrafter. Bentley Flying Spur och Audi S8 Plus är praktexempel på detta och är utmärkta sätt att bli mer motiverad. Jag kan för övrigt dementera allas Tesla-argument genom att konstatera att en BMW M760Li kan ligga tryggt och bekvämt på Autobahn timme in och timme ut i 250 kilometer i timmen.
Ford GT
Nya Ford GT har mycket att leva upp till. Ett flertal amerikanska motormedier argumenterar för att det kommer att vara Fords bästa bil någonsin. Vid närmare eftertanke har Ford dock bara tillverkar två riktigt bra bilar – Ford Focus RS samt Ford Mustang GT. Kontroversiellt nog är bilen försedd med en 3,5-liters V6 som sägs pumpa ut runt 650 hästkrafter. Bakifrån ser bilen ut som grisarna från Angry Birds men i det stora hela är det en fenomenalt häftig bil. Priset ligger på runt 400 000 dollar – närmare 4 miljoner SEK – och som vi tidigare har skrivit om krävs det att man väljs ut av Ford genom att ansökningsprocess. På plats i Detroit hade även Ford den bil som vann sin klass på 24-timmars Le Mans-racet, otvättad och med patinan intakt som sig bör.
Mazda MX-5 Speedster
Även om denna bil aldrig kommer att sättas i produktion (något vi innerligen hoppas att Mazda ändrar sig om) är den en bil jag minst sagt stod och dräglade vid. Mazda har lyckats minska bilens redan låga tjänstevikt från 1090 kilo till otroliga 898. Det finns få bilar moderna bilar som vi tror kan erbjuda en råare upplevelse, givetvis med undantag av Ariel Atom. Designen är klockren och bara genom att titta på den drömmer man sig bort till en perfekt dag i Alperna, något vi visserligen fick erfara i en vanlig MX-5 i somras.
Mercedes-Maybach S 650 Cabriolet
Med en begränsad upplaga på 300 stycken är chansen att se en sådan här lika liten som att du som läser har en Ferrari F40 på garageuppfarten. Även om en Maybach-cabriolet inte riktigt är det mest ungdomliga färdmedlet kan Högsta Växeln garantera att en roadtrip i en sådan hade varit makalöst. En V12 på 612 hästkrafter och 1000 newtonmeter må innebära att det är en dyr roadtrip – jag kan dock konstatera att bensinen i USA är gratis vilket gör att en bils förbrukning är totalt ointressant. Det är en bil som visar sin respekt för ”den gamla goda tiden” som en pensionär hade uttryckt det. Den tid då man som rik åkte på kulturresor genom Europa i sin automobil, något vi kan ställa oss bakom om man räknar bilmuseum som kultur (vilket vi självfallet gör).
Vad anser ni?
Marcus Berggren
marcus.berggren@hogstavaxeln.com