Test: Cadillac Lyriq – från Paris till Barcelona i amerikansk anda
Påven är amerikansk, Five Guys gör intåg på den svenska marknaden och svenskar fortsätter att frekventera USA. Kanske är det äntligen dags för Cadillac att en gång för alla slå rot på den europeiska marknaden? Vi kuskade från Paris till Barcelona i nya Cadillac Lyriq, och tillbaka, för ett test.
På en av Paris allra finaste adresser hittar man Cadillac City Paris. Det närmare 1 000 kvadratmeter stora showroomet fördelat över två plan visar upp allt det amerikanska märket har att erbjuda.
Lyxkänslan är påtaglig och bemötandet är det sannerligen inget fel på. Väggarna pryds av bilder på Cadillac-bilar från förr.
Det amerikanska märket har ju faktiskt tillverkat bilar ända sedan 1902. Arv har aldrig varit viktigare än i dessa tider av elektrifiering.
Spolar man fram till 2025 består kärnan av deras utbud här av den nya eldrivna suven Lyriq, märkets första nya modell på den europeiska marknaden sedan drygt tio år tillbaka.
Vi har tidigare kört modeller som Cadillac XT5, CTS-V, och CT6
Designmässigt sägs Lyriq ha hämtat inspiration från historieböckerna, något baklyktorna skvallrar om.

Foto: Högsta Växeln
Amerikan i Paris: Cadillac tar sats i Europa
Cadillac har försökt erövra Europa förr med Saabar i amerikansk kostym som aldrig riktigt föll européerna i smaken. Nu är receptet ett helt annat: eldrift och en ny, modern framtoning med fokus på amerikansk lyx.
Paris-showroomet på denna fashionabla adress symboliserar nystarten, här står Lyriq upplyst som en filmstjärna och det är tydligt att Cadillac menar allvar med sin comeback.
Planen är dessutom mer långsiktig än förut och ambitionen är att lira på samma våglängd som europeiska konsumenter snarare än att brassa på för fullt med det amerikanska.
I regel gillar svenskar USA, något som även är indikativt av den svenska vagnparken där märken som Tesla och Ford har imponerande marknadsandelar.
Cadillac Lyriq mot Barcelona
Vår färd börjar vid just Cadillac City Paris och mitt första etappmål är Montauban, 65 mil söder om Paris.
Det första som slår en är dels hur tyst det är i kupén, dels hur mjuk bilen ändå är. Tankarna förs direkt till en amerikansk tolkning av BMW iX, även det en bil vars primära fokus är komfort snarare än körglädje.
Det är även något de bestämt amerikanska och bekväma stolarna skvallrar om.
Väl ute på motorvägen märks det hur annorlunda denna Cadillac är mot gamla tiders jänkare: i stället för mullrande V8-ljud hörs bara ett svagt vindbrus. Rent komfortmässigt är Lyriq en bestämt trevlig långfärdsvagn.
Tack vare sin tyngd ligger den stabilt på vägen; 130 km/h känns som en behaglig cruising-fart. Komforten är utpräglat amerikansk, det vill säga mjuk och lyxig, men med europeisk skärpa i chassit som gör att även kurvor tas med kontroll. Europeiska Lyriq är mer sportigt kalibrerad än sin amerikanska motsvarighet.
Prestandan är onekligen ingen bristvara och i Sverige får vi än så länge bara den fyrhjulsdrivna varianten med 528 hästkrafter.
Smidigt värre
Strategin vi hade anammat var tämligen enkel – ta vara på Ionitys nätverk av snabbladdare som var optimalt för vår rutt. För det mesta var det helt enkelt en fråga om att köra av motorvägen, koppla in och låta bilen sköta resten.
Till en början var samtliga Ionity-laddare placerade längsmed motorvägen, men ju längre söderut vi kom, desto oftare låg laddarna några minuters körning från motorvägen.
En svag länk hos Lyriq är laddningen, inte minst om man dundrar motorväg i angivna 130 km/h och ska avverka många mil i bil i ett svep.
Lyriq kan ladda upp till 190 kW, vilket motsvarar drygt 27 minuter från 10 till 80 procent, vilket ofta är det intervall man håller sig till på motorvägen.
Många mil i bil
Under ett laddstopp passar jag på att utforska bilens system och upptäcker att allt inte är perfekt. Infotainmentsystemet må se häftigt ut på sin enorma 33-tumsskärm, men det är lite rörigt att sköta.
Dessutom skvallrar ett par plastiga detaljer i inredningen om att Cadillac fortfarande har lite att lära för att nå upp till vissa tyska rivalernas nivå i finish. Dock är det petitesser i en i övrigt imponerande helhet.
Barcelona välkomnade oss med strålande sol, en myriad av lediga snabbladdare samtidigt som nedförsbacken som sträcker sig från Pyrenéerna hela vägen till Barcelona var bestämt gynnsam för räckvidden.
På slingriga bergsvägar uppträder Lyriq med imponerande flinkhet och man får känslan av att jänkarna har sneglat lite extra på sina europeiska konkurrenters kördynamiska egenskaper. Bilen upplevs som kompetent men aldrig genuint rolig att köra, men det är heller inte syftet.
Hemresan avverkades i ett svep, 1 071 kilometer för att vara exakt. Det är där som Lyriqens lite långsamma laddning blir något av ett frustrationsmoment såvida man inte stannar för att äta middag.
Att avverka 100 mil i en elbil på en dag tillhör emellertid inte vanligheterna och totalt tog det mig drygt 12 timmar från dörr till dörr.
Har Cadillac Lyriq det som krävs?
Historiskt har Cadillac haft det motigt i Europa, tidigare modeller var ofta för stora och törstiga, och de tyska premiumjättarna dominerade redan marknaden. Men efter denna långresa känns det faktiskt inte alls osannolikt att Cadillac kan lyckas bättre den här gången.
Lyriq erbjuder något lite annorlunda i premium-elbilssegmentet: en kombination av amerikansk komfort och djärv design som sticker ut bland det virrvarr av elbilar som marknaden erbjuder.
Dessutom innebär elektrifieringen att konsumenter blivit alltmer illojala och gärna testar nya märken, något Cadillac onekligen måste ta vara på.
Jag märkte också hur folk vände på huvudet under vår resa och det märks Cadillac-emblemet är fortfarande en ovanlig syn här, och det okända inslaget väcker uppenbarligen nyfikenhet.
Prislappen på 971 700 kronor innebär att Lyriq har en kapitalstark grupp i åtanke. Det är sannerligen en fråga om att skörda kunder från BMW.
Efter ungefär 200 mil bakom ratten kliver jag ur Lyriq med en oväntat varm känsla. Cadillac i Europa känns inte längre som en kulturkrock, utan snarare som en annorlunda fläkt i elbilsvärlden.
Uppdraget är tufft och det traditionella Cadillac-klientelet i vårt avlånga land är nog mer inställda på V8-motorer snarare än elmotorer. Det handlar således om att locka till sig nya kunder.
Om påven kan vara amerikan och vi svenskar kan frossa i Five Guys-burgare, ja, då kanske även den amerikanska bildrömmen kan slå rot här.

Cadillac Lyriq 600 E4 ’Luxury’ (2025)
Motor: Dubbla elmotorer, 528 hästkrafter, 610 newtonmeter
Kraftöverföring: 1-stegad automatlåda, fyrhjulsdrift
Acceleration 0–100 km/h: 5,3 sekunder
Toppfart: 210 km/h
Elektrisk räckvidd: 530 km
Vikt: 2 774 kg
Mått (längd/bredd/höjd): 5005/1977/1623 mm
Pris: Från 971 700 SEK
Cadillac Lyriq
Cadillac Lyriq är ett imponerande tillskott till segmentet för elektriska suvar. Den är trevlig att ratta och lätt att tycka om. Räckvidd och laddning är två svaga punkter men helhetsintrycket är imponerande.