Så snabba är svenska polisbilar

När polisen behöver genomföra ett förföljande, som det kallas i polistermer, kan det krävas extra kraft under motorhuven. Men hur mycket snabbare är egentligen polisbilar jämfört med vanliga bilar?

Sedan 2021 har Volvo infört en hastighetsbegränsning på sina bilar, där toppfarten är satt till 180 km/h. 

Detta är ett led i företagets nollvision, som syftar till att ingen ska dö eller skadas allvarligt i deras bilar.

På svenska vägar, där den högsta tillåtna hastigheten är 120 km/h, har denna begränsning dock haft minimal påverkan.

Ovanligt med så höga hastigheter, även för polisbilar

Trots att det finns förare som kör för fort, är det ovanligt att bilar färdas i hastigheter över 180 km/h på svenska vägar.

I Tyskland däremot, där autobahn tillåter högre hastigheter, är det desto vanligare. De som vill köra snabbare i Tyskland måste dock antingen välja tyska bilar eller en gammal svensk polisbil.

Volvos hastighetsbegränsning gäller nämligen inte deras specialfordon, såsom polisbilar och andra utryckningsfordon. Dessa fordon kan istället nå en topphastighet på upp till 250 km/h, beroende på modell. 

Till exempel har Volvo V90 Cross Country T6, som används av polisen och har 310 hästkrafter, en toppfart på 230 km/h, istället för de 180 km/h som gäller för vanliga bilar. 

Beror på specifikation

En Volvo V90 D5 kan nå 240 km/h, medan toppmodellen V90 T6 kan komma upp i 250 km/h. Således kan en polisversion av Volvo V90 vara upp till 70 km/h snabbare än den civila versionen.

Förutom en betydligt högre topphastighet har polisens Volvo-bilar även andra skillnader jämfört med vanliga bilar. 

De är bland annat utrustade med förstärkt chassi, bepansrade dörrar, vapenskåp, radarutrustning samt övervakningskameror både invändigt och utvändigt. Därtill följer en rad specialanpassningar och polisbilarna är krocktestade med den aktuella utrustningen för att säkerställa konstaplarnas säkerhet.

Nedan kan du se hur det såg ut när vi testade en polisbil.