Lamborghini satsar på polisbilar: Ännu ett land på listan

Det har flertalet gånger rapporterats om hur polisen i Förenade Arabemiraten rattar bestämt exotiska åkdon. Nu har utbudet breddats ytterligare med inköpet av en Lamborghini Urus.

Under slutet av förra året levererades även en Urus-polisbil till den italienska polisen.

Italienarna har haft Lamborghini som en bestående del av sin vagnpark i 20 års tid.

Det finns även andra marknader som använder sig av Lamborghini-bilar i sin fordonsflotta, däribland emiraten Dubai i Förenade Arabemiraten. 

Lamborghini
Polisen i Dubai är inte ensamma om att ratta Lamborghini Urus. (Foto: Lamborghini)

Olika uppdrag

Medan italienarna ska använda sin Urus för akut organtransport, är araberna mer inställda på att bilen ska få synas.

Det är dels en fråga om att bryta ner barriärerna mellan polisen och allmänheten, samt bidra till den lokala turistnäringen.

Taggade till tusen

Det var Paolo Sartori, chef för Lamborghini i Mellanöstern och Afrika, som fick lämna över nycklarna till Dubai-polisens chef, Majorgeneral Ahmed Mohammed bin Thani.

”Vi är mycket glad över att fortsätta vårt samarbete med Dubai-polisen genom att stötta dem i deras arbete att upprätthålla lagen”, förklarade Paolo under ceremonins gång.

Lamborghini
Den dubaianska polisen har en rad andra exotiska åkdon. (Foto: Lamborghini)

Lamborghini som inte har ont om krut

Polisbilen i fråga, en Urus Performante, stoltserar med en 4-liters V8 på 666 hästkrafter och 850 newtonmeter. Det är nog för att katapultera bilen till 100 km/h på 3,3 sekunder och vidare till en toppfart på 306 km/h.

Det skiljer sig en del mellan en polis-Urus och en ordinarie bil. I polisbilens fall får bilen den klassiska grön-vita folieringen som Dubai-polisen använder sig av.

Fortsättningsvis får den blåljus och sirener. Interiört finns det utrymmen för vapen, en hjärtstartare, och ett särskilt fack i bagageutrymme för diverse polisiära föremål.

Majorgeneral Ahmed Mohammed bin Thani avslutar med att berätta att ”nya Lamborghini Urus Performante kommer att stötta Dubai-polisen i sitt jobb att hjälpa medborgare, upprätthålla social säkerhet, och synas i turisttäta områden”.