Ineos Fusilier är elbilen för dig som vill köra jorden runt

Ineos, företaget som ligger bakom jorden runt-bilen Grenadier, har nu dragit skynket av sin senaste skapelse – helt elektriska Fusilier.

Medan Grenadier endast går att få med raka diesel- eller bensinsexor från BMW kommer Fusilier att erbjudas som renodlad elbil och med räckviddsförlängare.

Räckviddsförlängaren är i form av en liten bensinmotor som agerar generator och laddar elbilen medan man kör.

Det är samma lösning som återfinns i exempelvis tidiga BMW i3 och LEVC TX.

Ineos Fusilier
Ineos Fusilier är märkets första elbil. (Foto: Ineos)

Ineos Fusilier tillverkas i Österrike

Fusilier kommer att tillverkas i på Magnas fabrik i Österrike. Bilen är snäppet mindre än Grenadier men har samma fokus på framkomlighet.

”De två drivlinealternativen erbjuder en minskning av utsläpp utan att kompromissa bilens egenskaper på vägen och i terrängen. Vi ser fram emot att lansera en eldriven terrängbil men förstår även begränsningarna med elbilar i vissa situationer” berättar Jim Ratcliffe, grundare av företaget.

Ineos Fusilier
Jim Ratcliffe är mannen bakom Ineos. (Foto: Ineos)

En lösning för alla

Ratcliffe anser att ”räckviddsförlängaren erbjuder våra kunde låga utsläpp utan att behöva tampas med den räckviddsångest som dagens elbilsförare tampas med.”

Någon tekniska data har inte angetts för bilen men den kommer att utvecklas på Shöckl-berget i Österrike, precis som den ikoniska terrängbilen Mercedes-Benz G-klass.

Ineos har även experimenterat mycket med vätgas och menar på att det finns en framtid för drivmedlet. Kruxet är att infrastrukturen är undermålig, något som inte gör det kommersiellt hållbart.

Exakt när lanseringen sker har inte kommunicerats.