Mr. Bean pekas ut som bov: Hans fel att folk inte köper elbilar

Rowan Atkinson, skådespelaren som spelar Mr. Bean, hamnade i blåsväder efter en krönika där han i viss mån dementerade fördelarna med elbilar. Nu har skådespelarens namn även kommit upp i diskussioner i den brittiska riksdagen.

Det är The Green Alliance, en tankesmedja, som säger att Atkinsons åsikter har en negativ inverkan på regeringens planer på att fasa ut fossilbilar.

Det rapporterar Sky News.

En riktig klickis

I juni 2023 skrev Rowan Atkinson en krönika i brittiska The Guardian om bilar som går på el. Utöver att vara en stor bilfantast är han även utbildad ingenjör.

”Jag älskar elbilar – och var tidigt ute. Men nu känner jag mig alltmer lurad” skrev Mr. Bean-skådespelaren.

Han skrev även att elbilar ”saknar själ” och kritiserade samtidigt framställande av litiumjonbatterier.

Lucid Air
Elbilar har både fördelar och nackdelar. (Foto: Marcus Berggren)

Andra lösningar i sikte när det gäller elbilar

Rowan Atkinson ser en framtid där gemene man behåller sina bilar längre, och att det ökande användandet av syntetiska bränslen på sikt kommer att reducera efterfrågan av elektrifierade fordon.

”Jag har en känsla av att vår smekmånad med elbilar är på väg mot sitt slut, och det är ingen dålig sak” skriver den brittiska miljardären.

Svår att korrigera

Som svar på tal skrev Simon Evans, redaktör på klimatsidan Carbon Brief, en artikel där han dementerade Atkinsons artikel.

”Atkinsons största misstag är att inte inse att elbilar redan erbjuder märkbara miljöförmåner, jämfört med fossilbilar” skrev Evans.

En högre instans

Den ovannämnda tankesmedjan menar på att redaktionellt material relaterade till övergången till elektrifierade fordon måste vara av högsta kvalitet. Att lägga över ansvaret på Rowan Atkinson känns emellertid ganska långsökt.

Andra ämnen som berördes under tankesmedjans träff var en brist på lämplig infrastruktur, de höga priserna på elbilar, och en brist på tydlig kommunikation från regeringen.