Porsche räddar den manuella växellådan

I elektrifieringens tidevarv har den manuella växellådan levt i en alltmer dold tillvaro. Man kan beskriva det som att den har varit på en stadig kurs mot att bli klassad som utrotningshotad, något Porsche inte vill.

Nu kliver dock Porsches chef för 911- och 718-programmet fram och ger tydliga besked kring hur han ser på den manuella växellådans fortlevnad.

Porsches Frank Moser förkunnar att företaget kommer att erbjuda växellådstypen så länge de nuvarande sportbilarna existerar.  

Porsche
Porsche anser att manuella växellådor är viktiga för körupplevelsen. (Foto: Porsche)

Med föraren i fokus

Det här är otroligt positiva nyheter för alla sportbilsentusiaster eftersom den tredje pedalen hotats av hårdare utsläppsregleringar i en snabbare takt än vad många kunde föreställa sig. 

Moser understryker att en manuell växellåda alltid varit ett populärt val bland 911-kunderna. Just därför arbetar man intensivt för att möjliggöra att det fortsatt ska vara ett alternativ. 

Han fortsätter med att understryka att Porsches engagemang för växellådstypen också avspeglar sig i modellutbudet med 911 T och den exklusiva 911 S/T som båda är bestyckade med manuella växellådor. 

Porsche
Porsche 911 S/T går endast att fås med manuell låda. (Foto: Marcus Berggren)

Porsche satsar på manuellt

Trots att det fortsatt finns manuellt växlade bilar från de flesta tillverkarna som erbjuder sportigare och konventionellt framdrivna modeller så är försäljningssiffrorna på nedgång. 

Därför kan man hoppas att Porsches besked och specialmodeller likt 911 S/T inspirerar de andra tillverkarna att följa efter. 

Desto mörkare ser det ut när det gäller manuellt växlade alternativ som drivs av el. 

Toyota har bland annat meddelat att man håller på att utveckla en artificiell manuell växellåda för elbilar som till och med ska kunna få motorstopp. 

Innovation möter tradition

Moser på Porsche är dock tydlig med att det inte är något som Porsche undersöker idag eftersom det knappast kan klassas som särskilt autentiskt och att det är grunden i allt Porsche gör. 

Med Moser bakom spakarna för Porsches 911- och 718-program kan vi glädjas åt att man kommer att kunna njuta av nya manuellt växlade bilar även en bra bit in i framtiden.