ÅHVB Finalist #7: Abarth 595 Competizione

Bidragen till årets Högsta Växeln-bil är alla intressanta, men för mig är valet tämligen enkelt. Abarth 595 Competizione är nämligen den roligaste bilen jag kört under hela året. Den tid jag tillbringade med bilen var helt fenomenal och det var få stunder jag inte hade ett stort leende på läpparna, trots de otroligt obekväma stolarna.

Det fantastiska med Abarth 595 Competizione börjar så fort man startar motorn och möts av det underbart raspiga motorljudet. När man sedan ger sig ut på vägarna börjar en vansinnesfärd som snarare känns som att styra en berg-och-dalbana än att köra bil. 180 hästkrafter i en lätt och framhjulsdriven bil gör att det är lika omöjligt att köra rakt som att springa 100 meter efter tio stora starka. Att springa 100 meter berusad låter som en märklig företeelse men det är ofta märkliga beslut som skapar minnesvärda upplevelser. Lite så kändes det när jag körde Abarth 595.

För mig är valet av årets bil därmed enkelt. Abarth 595 Competizione bjöd på fler roliga stunder än någon annan bil jag tidigare kört gjort. Den må vara otroligt opraktisk, men så fort man kör bilen går alla tankar snarare åt hur fantastisk den är.