Test: Mercedes-AMG E63 S 4MATIC+

Mercedes-AMG E63 S 4MATIC+ Kombi (2017)
Motor:
 4-liter, V8, hot-V-turbo, 612 hästkrafter, 850 newtonmeter
Kraftöverföring: 9-stegad automatllåda, fyrhjulsdrift
Acceleration 0-100 km/h: 3,5 sekunder
Toppfart: Begränsad till 250 km/h
Vikt: 1515 kg
Mått (längd/höjd/bredd):
4990/1460/1910 mm
Pris: 1 237 900 SEK
(Testbil cirka 1 510 000 SEK)

När det kommer till kombi-modeller med njurspräckande prestanda har det funnits en tydlig uppdelning bland de tyska premiummärkena. BMW bygger ingen kombi för sin M5:a, Mercedes-Benz E63 AMG har varit ett livligt hotrod-alternativ och Audi har med sin RS6:a erbjudit sanslös fart oavsett underlag. Med tiden förändras världen och prestanda-kombi-segmentet med den. Den en gång strikt bakhjulsdrivna E63:an har nu fått fyrhjulsdrift och en mindre(!) motor. Passar receptet downsizing och ökad vardagsprestanda in i Mercedes hotrod-dna? Låt oss lägga i Högsta Växeln och ta reda på om Mercedes-AMG E63 S är den nya kungen i prestandakombi-djungeln.

Att stiga in i E63 S påminner lite om att besöka Moderna museet med skalstolar. Man betalar en häftig peng för denna vagn, men är det någonstans det syns att man inte har snålat är det på insidan. Ett magnifikt pärlband av luftventiler pryder instrumentbrädan, en stor skärm utgör både hastighetsmätare samt infotainmentskärm och mängden kolfiber är lika generöst tilltagen som kebabstorlekarna på Palmyra.

Det är lite av en kontrast att sitta inuti E63 då ögat luras av linjesköna former som anspelar på lugn och återhållsamhet, men kroppen som kramas om av massiva skalstolar vittnar istället om att det kommer att köras hiskeligt fort. Sammantaget kan man inte göra annat än att trivas i kabinen och det är nästan svårt att trivas bättre, ända tills man startar motorn.

Beroende på vilket körläge man har inkopplat kan E63 S ryta till ordentligt vid uppstart. Avgassmatter håller ljudkänsliga på avstånd och som förare är detta en första indikation på att man inte sitter i en diesel-taxi. Körupplevelsen kan närmast beskrivas som surrealistisk då motorn likt interiören har en förmåga att spela två helt olika roller. Den ena rollen presenteras i komfort-läget där stundtals bara fyra (av totalt åtta) cylindrar används och framfarten är nästan kusligt lugn.

Förutom att det står AMG på nästan varje synlig yta kan man nästan tro att man har blivit lurad till att köpa en katt i tigerkläder. Illusionen om lugn sprängs i samma sekund som man lägger i läget sport, sport + eller race. Med bilen i rätt körläge och högerfoten bestämt viktad på gaspedalen bjuder E63 S på en acceleration som inte bör vara möjlig i en familjekombi. Vid låga hastigheter känns det som att greppet från däck och fyrhjulsdrift får själva asfalten att lida. Resan mot indraget körkort går sedan så fort och högljutt att den ståpäls man får lägger sig som en backslick tack vare de tilltagna g-krafterna.

Förutom ren fart rätt fram ska det sägas att drivlinan inte bara är något hemma-meck med lastbilsturbo och avsågat avgasrör. Motorn är en 4-liters V8:a med turboaggregat som ligger i mitten av blockets cylinder-V, på samma sätt som i Mercedes F1-bilar. Resultatet av detta ingenjörsmässiga bartrick är att turbolagg i princip inte existerar. Kraften utmed varvregistret är som pollen på midsommarafton, det finns överallt. Växellådan är ingen dubbelkopplad pjäs, utan istället en 9-stegad ”konventionell” automat. Samspelet mellan motor och låda är i det närmaste perfekt då lådan kan gå från taxi-lugn till tävlingsbil i upp och nedväxlingar på ett ögonblick.

Fyrhjulsdriften har fått puritaner att bli lite rädda då det ryktas om att E63 S ska ha tappat lite av sin lekfullhet. I kurvor märker man inte detta överhuvudtaget. Chassit har en nästan löjligt bra balans för att vara en så stor bil och drivningen på alla fyra har adderat grepp, men inte tappat någon lekfullhet tack vare att all effekt kan skickas bakåt vid behov.

Mercedes-AMG E63 S har officiellt tagit tronen från Audi RS6 när det kommer till superbil i kombiformat. Den är en bil som tickar alla boxar när det kommer till teater, fart, design och kvalitet. Vill man lära sin förstfödde vad det innebär att köra flyktbil är det bara att stoppa in barnstolen i bak och trycka gasen i botten. Mercedes har lyckats med en bragd och jag kan inte göra annat än att gratulera dem.

Betyg

Helhetsintryck:
Total poäng: 4.5

Sammanfattning

Mercedes har med E63 S visat att ”less is more”, i alla fall när det kommer till cylindervolym. Motorn är inget annat än ett under och fyrhjulsdriften har gett denna familjekombi en realprestanda som är smått otrolig. Vill du skrämma vettet ur Ferrari 458:or på vägen hem från ICA hittar du inte en bättre bil än Mercedes-AMG E63